10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlocaţie de credit pentru agricultori

Alocaţie de credit pentru agricultori

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale susţine financiar producătorii agricoli care împrumută bani de la băncile comerciale pentru activitatea de producţie, prin acordarea unei alocaţii cuprinse între 10 şi 30% din volumul creditului.

VÂLCEA. Activităţile pentru care se acordă sprijinul sunt: înfiinţarea, întreţinerea şi recoltarea culturilor agricole, precum şi întreţinerea şi recoltarea plantaţiilor; achiziţionarea sau producerea puilor de pasăre pentru carne şi ouă, a purceilor pentru îngrăşat, a tineretului ovin, caprin, bovin şi cabalin pentru îngrăşat, precum şi a materialului de populare piscicolă şi a familiilor de albine. De asemenea, se acordă sprijin financiar şi pentru aprovizionarea, procesarea hranei, asigurarea medicamentelor şi tratamentelor medicale pentru animale, a cheltuielilor curente pentru întreţinerea şi funcţionarea adăposturilor, utilajelor şi instalaţiilor aferente.

Banii împrumutaţi de la băncile comerciale mai pot fi folosiţi şi pentru asigurarea culturilor şi plantaţiilor împotriva efectelor dăunătoare ale factorilor de risc natural, a bolilor şi a accidentelor. „Din creditul nostru, pentru care se acordă alocaţia financiară, se pot procura seminţe, material de plantat, îngrăşăminte, pesticide, piese pentru maşinile agricole din dotare, materiale, carburanţi, pui de găină de o zi, puicuţe de peste 15 săptămâni, tineret ovin, caprin, în greutate mai mare de 15 kilograme în viu, bovine, în greutate maximă de 150 de kilograme în viu, purcei de cel mult 30 de kilograme, puiet pentru sectorul piscicol, mătci şi familii de albine“, a spus Florel Bădele, directorul adjunct al Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vâlcea.

 

Paşii pentru obţinerea sprijinului

 

Agricultorii care doresc să ia un credit agricol de la bancă trebuie să se prezinte mai întâi la DADR Vâlcea, pentru avizarea cererii de credit pentru producţia agricolă. „După semnarea contractului de credit cu banca, beneficiarii vor merge în termen de zece zile la DADR Vâlcea cu acesta, pentru înregistrare. După rambursarea creditului în termen de 360 de zile, beneficiarul va depune o cerere tip la DADR, pentru obţinerea alocaţiei financiare“, a precizat Florel Bădele.

Solicitarea va fi însoţită de copii de pe actul de identitate pentru persoane fizice sau certificatul de înmatriculare/înregistrare pentru cele juridice; documente financiar-contabile care justifică modul de utilizare şi rambursare a creditelor; documente fiscale care justifică toate cheltuielile pentru producţia agricolă, precum şi o adeverinţă de la bancă, prin care se dovedeşte că beneficiarul a respectat termenele de rambursare a creditului şi că acesta a fost utilizat conform destinaţiei aprobate.

Persoanele interesate pot obţine mai multe informaţii de la sediul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS