Acasă Local Scurte stiri

Scurte stiri

„De ce iubim femeile“, în limba franceză

Cartea de povestiri „De ce iubim femeile“, a lui Mircea Cărtărescu, va fi publicată în limba franceză de editura Denöel, din cadrul grupului editorial Gallimard, după ce a apărut deja în şase limbi străine, potrivit unui comunicat al editurii Humanitas. Volumul „Pourquoi nous aimons les femmes“ va fi disponibil pentru cititorii francezi în aproximativ două luni.

Publicată în 2004 la editura Humanitas, în colecţia „Cartea de pe noptieră“, „De ce iubim femeile“ a apărut recent în poloneză la editura Czarne, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas. Ediţia în limba germană a cărţii a apărut la începutul acestei luni la editura Suhrkamp sub titlul „Warum wir die Frauen lieben“, în traducerea lui Ernest Wichner. Mircea Cărtărescu este singurul autor român în viaţă publicat de prestigioasa editură gemană. „De ce iubim femeile“ este „cel mai mare bestseller românesc din ultimii 20 de ani“, potrivit scriitorului Marius Chivu. Cartea a fost vândută în peste 140.000 de exemplare în România şi a mai apărut în limbile maghiară, bulgară, spaniolă şi portugheză.

NewsIn

Operele lui Shakespeare, on line

Bibliotecile Bodleian, din Oxford, şi Folger Shakespeare, din Washington, şi-au unit forţele pentru a face disponibile, în variantă digitală, operele lui Shakespeare editate înainte de anul 1641, după ce Biblioteca Britanică a digitalizat colecţia sa de ediţii in-cvarto, în 2004. „Nu mai există manuscrise cu piesele lui Shakespeare, aşa că ediţiile in-cvarto sunt materialele cele mai apropiate de opera shakespeariană originală“, a spus purtătoarea de cuvânt a Bibliotecii Bodleian, Oana Romocea. Proiectul are ca scop să facă publice operele din tinereţe ale lui Shakespeare, care deocamdată sunt accesibile doar specialiştilor. Procesul de descărcare on line a operelor începe luna viitoare şi va dura aproximativ un an. „Fiecare document in-cvarto este diferit, aşa că este interesant ca utilizatorii să compare diferitele variante“, a spus Romocea. „De exemplu, într-un document există replici faimoase din «Hamlet», în timp ce în altul nu există“, a adăugat aceasta. Shakespeare a scris peste 37 de piese între 1590 şi 1613.

NewsIn

Mircea Cantor va expune în Marea Britanie

Artistul român Mircea Cantor îşi va prezenta prima expoziţie personală din Marea Britanie, la Muzeul Modern Art din Oxford, şi apoi la Bristol şi Londra, a anunţat Institutul Cultural Român (ICR) din Londra.

Expoziţia „The Need for Uncertainty“ („Nevoia de incertitudine“) a lui Mircea Cantor de la Modern Art din Oxford, organizată de ICR Londra, va fi vernisată pe 1 aprilie, în prezenţa artistului, şi va rămâne deschisă până pe 1 iunie. Expoziţia include piese precum „Un trunchi de copac din Transilvania“ sau „Un covor zburător cu avioane şi îngeri“. „«The Need for Uncertainty» propune o reflecţie asupra pluralităţii lumii, libertăţii şi limitelor sale. Modul poetic în care artistul utilizează materiale, imagini, animale şi locuri oferă o meditaţie elocventă asupra contradicţiilor contemporane şi condiţiei umane. Lucrările sale au o frumuseţe care te urmăreşte“, a spus Suzanne Cotter, curator la Modern Art din Oxford, potrivit unui comunicat de presă.

NewsIn

Regizorul Cristi Puiu, la festivalul de la Locarno

Regizorul român Cristi Puiu va face parte din juriul care va acorda Leopardul pentru cel mai bun film de debut, la a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, Elveţia, ce va avea loc în perioada 6-16 august 2008, potrivit site-ului oficial al evenimentului. Premiul va fi acordat pentru al treilea an consecutiv şi recompensează un film de debut care participă în oricare dintre cele două competiţii ale festivalului. În 2007, Leopardul pentru cel mai bun film de debut a revenit peliculei italiene „Tagliare le parti in grigio“, de Vittorio Rifranti. Din juriu mai fac parte, alături de Puiu, regizorul italian Corso Salani, câştigător al competiţiei Cineaştii Prezentului de la Locarno, în 2007, cu „Imatra“, şi Marianne Slot (Franţa/Danemarca), coproducător, printre altele, al unor filme de Lars von Trier.

NewsIn

Pelicule româneşti la IndieLisboa 2008

Festivalul Internaţional de Film Independent de la Lisabona, care va avea loc între 24 aprilie şi 4 mai, va include o secţiune dedicată „noului cinema românesc“, cu 30 de pelicule, dar şi patru filme din România în competiţiile de scurtmetraj şi lungmetraj.

Printre filmele ce vor fi prezentate se numără producţii ale regizorilor Cristian Mungiu („Mâna lui Paulişta“, „Corul pompierilor“, „Occident“), Cristian Nemescu („La bloc oamenii mor după muzică“, „Mihai şi Cristina“, „Poveste de la scara C“, „Marilena de la P7“), Radu Muntean, Corneliu Porumboiu („Pe aripile vinului“, „Călătorie la oraş“), Cătălin Mitulescu („17 minute întârziere“, „Trafic“), Cristi Puiu („Marfa şi banii“, „Before breakfast“), Hanno Hoffer („Dincolo“, „Ajutoare umanitare“), Alexandru Solomon („Viaţă de câine“), Sinişa Dragin, Paul Negoescu („Acasă“), Barna Némethi („Rien ne va plus“, „Urmuz“), Adina Pintilie („Nu te supăra, dar“, „Nea Pintea… model“), Thomas Ciulei, Napoleon Helmis, Constantin Popescu, Adrian Sitaru şi Mihai Chirilă.

NewsIn

Exit mobile version