10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSummit-ul NATO lasă Doljul fără poliţişti şi jandarmi

Summit-ul NATO lasă Doljul fără poliţişti şi jandarmi

După ce o mare parte din poliţiştii de la Serviciul Rutier Craiova au fost chemaţi la Bucureşti pentru a intra în dispozitivul de securitate în perioada summit-ului NATO, mâine-dimineaţă aproape toţi jandarmii craioveni vor pleca în Capitală.

 

Summit-ul NATO care se va desfăşura la Bucureşti în perioada 2-4 aprilie lasă descoperite mai multe servicii teritoriale ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA).

Primii care au plecat la Bucureşti au fost 26 de agenţi din cadrul Biroului Poliţiei Rutiere Craiova. Aceştia fac parte din cei aproximativ 900 de poliţişti detaşaţi de la unităţile teritoriale din toată ţara, pentru summit-ul NATO. Ei au sarcina de a asigura traseul delegaţiilor, dar şi de a efectua misiuni pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice. Agenţii de la Rutieră se vor întoarce acasă pe 5 aprilie, după încheierea acţiunii. Deşi chestorul Gheorghe Popa, şeful Poliţiei Române, a explicat că detaşarea poliţiştilor nu va afecta instituţiile din teritoriul din care provin, la Craiova acest lucru este puţin probabil, în condiţiile în care se confruntă cu lipsa personalului. Biroul Poliţiei Rutiere Craiova are 60 de poliţişti, din care lucrează efectiv în stradă 18 pe zi, câte trei echipaje (şase poliţişti) în trei schimburi, de opt ore. „Numărul poliţiştilor este foarte mic în raport cu situaţia operativă din municipiul Craiova, mai ales că numărul de autovehicule creşte continuu“, a declarat subcomisar Emil Zuican, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Craiova.

Aproape toţi jandarmii pleacă la Bucureşti

Aproximativ 400 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova vor pleca mâine dimineaţă spre Bucureşti, aceştia urmând să intre în dispozitivul de securitate amplasat de-a lungul culoarului unic pe care se vor deplasa delegaţiile străine. Jandarmii se pregătesc pentru summit încă de acum trei luni, iar ieri au avut o ultimă şedinţă de pregătire. „De trei luni ne pregătim pentru acest eveniment important pentru ţara noastră. De curând, am fost la Bucureşti pentru recunoaşterea traseului, iar azi (ieri – n.r.) avem o ultimă şedinţă de pregătire“, a explicat colonelul Ion Constantin, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova.

Jandarmii au simulat ieri trei posibile incidente ce pot apărea între 2 şi 4 aprilie, cu ocazia summit-ului NATO. Au îndepărtat un grup de protestatari care ocupaseră o intersecţie de pe culoarul unic, după care au intervenit, împreună cu pompierii, pentru evacuarea a doi manifestanţi care se legaseră cu lanţuri pe acoperişul unei clădiri. Ultima intervenţie, cea mai spectaculoasă, de altfel, a constat în simularea situaţiei în care o coloană oficială a fost atacată de un grup de terorişti înarmaţi. În lipsa jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, ordinea în Dolj va fi asigurată de colegii lor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Dolj.

De asemenea, opt subofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, împreună cu o ambulanţă SMURD, o autospecială şi o autospecială pentru situaţii de urgenţă urmează să se deplaseze la Bucureşti, în zilele următoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII