10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii rabdă de foame în spital

Bolnavii rabdă de foame în spital

Orezul şi cartofii sunt singurele ingrediente din hrana pregătită bolnavilor de la Spitalul de Urgenţă Craiova. În timp ce pacienţii sunt astfel puşi la regim de slăbire forţată, conducerea spitalului le promite un trai mai bun după 1 aprilie.

 

 

Masa de prânz a devenit cel mai detestat moment al zilei din Spitalul de Urgenţă Craiova. Când se apropie ora 13.00, bolnavii încep să strâmbe din nas dezgustaţi şi să-şi găsească altceva de făcut. Nu de alta, dar s-au săturat de cele două tipuri de fiertură fără gust care le sunt servite zilnic. Una este pilaful, iar cealaltă – mâncarea de cartofi. „Mi se face rău numai când aud asistentele strigând pe hol «Hai la masă!». Ştiu că nu poate să fie altceva decât orez sau cartofi, pentru că de o săptămână numai asta mănânc“, spune Maria Giurcă.

Nici nu a terminat femeia de vorbit, că a şi apărut preţiosul transport. O ospătăriţă împingea cu zel căruciorul în care stăteau găleţile. Printre bucăţile de tifon aşezate neglijent peste recipiente se putea vedea totuşi „marfa“: supă de cartofi, tocăniţă de orez (tot cu cartofi) şi pilaf (doar cu orez).

 

La Severin e mâncare mai bună

 

După alte cinci minute, bolnavii sunt invitaţi, neprotocolar, în sala de mese. „Hai la masă!“, strigă o ospătăriţă din hol. O infirmieră merge din salon în salon şi îi mai invită pe bolnavi la masă. „Nu, mersi!“, zice un bărbat între două vârste din primul salon, băgându-şi capul sub pernă să nu mai audă. Altul mimează indiferenţa, ascunzându-şi privirea în dosul unui ziar.

Până la urmă se adună cu greu vreo patru persoane. Intră abia târându-şi picioarele în sala de mese. Aruncă o privire hulpavă în farfurii, dar, dezamăgire. Aceeaşi mâncare de ieri, dar sub altă formă. Se aşază la masă şi mănâncă în tăcere. „Nici acasă nu mâncam în fiecare zi grătar, dar aici parcă e prea de tot. Doar orez şi cartofi, nu primim altceva. Şi nu au nici un gust. Pilaful este făcut doar cu orez şi apă, nici măcar sare nu are în el, iar cartofii sunt fierţi în apă fără sare, în care se adăugă puţină pastă de roşii pentru culoare. E sub orice critică“, spune Olivia Fota, din Strehaia. Femeia bolnavă mai bombăne despre Spitalul din Severin, ceva despre mâncare mai bună şi asistente mai amabile şi se apucă de mâncat. N-are încotro. Strehaia este prea departe ca să primească mâncare de acasă.

 

Pentru regim, fiertură din morcovi raşi

 

Mai norocoasă, altă bolnavă din salonul vecin, chiar dacă vine de la Turnu Severin, nu este nevoită să mânânce mâncare gătită în spital. O dată la două zile este vizitată de rude care îi aduc un pachet consistent de mâncare. „Din orez şi cartofi nu ne scot. Iar eu sunt operată şi trebuie să mănânc bine. Aşa că primesc mâncare de acasă şi o ţin în frigider. Când vine ora mesei îmi iau de acolo“, povesteşte Georgeta Bobia. Şi Georgeta este de părere că în Spitalul din Severin erau alte condiţii: „Aici nu este proastă doar mâncarea. Mai stăm şi câte doi în pat. Iar pernele de la Spitalul din Severin aveau burduf din burete, aici sunt umplute cu nişte zdrenţe“.

După ce bolnavii s-au aşezat la masă, căruţul cu mâncare se pune în mişcare şi pentru bolnavii imobilizaţi la pat. Ospătăriţele ne explică însă că bolnavii primesc diferenţiat mâncare, în funcţie de regim. Bolnavii care nu au restricţii la mâncare sunt serviţi cu ciorbă de cartofi şi tocăniţă de orez. În timp ce bolnavii care ţin regim, fiind diabetici, mânâncă o supă mai puţin consistentă (probabil ca să nu le facă rău „concentraţia“ de vitamine), iar la felul doi, orez. Astăzi au fost totuşi norocoşi, săptămâna trecută au primit o fiertură din morcovi raşi.

Dacă şi după a treia strigare au ratat prânzul, bolnavii au mai avut o şansă de a gusta din „bunătăţile“ culinare pregătite. La masa de seară li s-a servit tot pilaf.

Păcăleală de 1 aprilie?

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova recunoaşte că mâncarea este sub orice critică, dar spune că bolnavii nu vor mai trebui mult timp să rabde de foame la spital. După 1 aprile, dată la care se crede că va fi încheiat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, se va încerca dublarea fondurilor (la 200.000 de lei pe lună) pentru hrana bolnavilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII