13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjApelaţi 112 pentru a salva vieţi, nu pentru alarme false!

Apelaţi 112 pentru a salva vieţi, nu pentru alarme false!

O campanie care are ca scop să-i facă pe elevi să conştientizeze importanţa utilizării numărului de urgenţă 112 numai pentru evenimente reale a fost lansată la Târgu Jiu.

 

 

GORJ. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a iniţiat ieri, la sediul Colegiului Naţional „Spiru Haret“ din Târgu Jiu, o campanie de informare a minorilor din Gorj despre situaţiile în care pot să folosească numărul unic de urgenţe 112. Reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale s-au întâlnit cu directorii unităţilor şcolare din Gorj, pentru că aceştia vor fi cei care îi vor ajuta în desfăşurarea acestei acţiuni. Unul dintre motivele pentru care STS a iniţiat această campanie este că nu de puţine ori numărul 112 a fost apelat de elevi care au dat alarme false. Ei au anunţat de-a lungul vremii că la diferite instituţii erau puse bombe, că au avut loc accidente rutiere, incendii sau alte evenimente. Din martie 2005, a fost introdus in România Sistemul Naţional Unic pentru Apel de Urgenţă (SNUAU). Sistemul 112 vizează asigurarea protecţiei cetăţenilor şi un grad înalt de asistenţă, indiferent de locul în care se află aceştia.

 

Eficienţă şi promptitudine

 

Apelarea numărului gratuit de telefon 112 reprezintă o cale rapidă de a comunica cu dispeceratele de urgenţă (Poliţie, Pompieri, Ambulanţă, Jandarmerie) în timpul unei situaţii de urgenţă. „Utilizarea resurselor materiale şi umane la intervenţia de urgenţă este mult mai eficientă. În acest fel, cele mai apropiate echipe vor sosi la faţa locului, economisind minute importante în salvarea unei vieţi omeneşti. Eficienţa acestui sistem depinde în mare măsură şi de promptitudinea cu care acţionează serviciile de intervenţie în situaţiile de urgenţă semnalate prin apelurile la 112. Acest număr este comun în Uniunea Europeană. Sistemul 112 funcţionează la nivelul întregii ţări, în toate reţelele de telefonie, fixe sau mobile“, a precizat Felix Stamp, şeful STS.

Închisoare pentru apelurile false

Apelarea abuzivă sau falsă a numărului unic de urgenţă 112 este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei. Cei care sună şi anunţă amplasarea unui dispozitiv exploziv intră sub incidenţa legii şi pot fi acuzaţi de terorism sau tentativă de terorism. Pentru astfel de fapte, legea prevede închisoare de la trei la zece ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS