16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Lecţie de cinste

Un craiovean a găsit într-o scară de bloc un portofel care conţinea bani, lei şi valută, cât salariul său pe aproape doi ani. Spre bucuria bărbatului care îl pierduse, omul l-a căutat şi i l-a înapoiat.

Emilian Dobre, de 53 de ani, din Craiova, angajat ca sculer-matriţer la MAT, s-a dus duminică seară în vizită la o cunoştinţă din cartierul 1 Mai. La plecare a găsit pe scara blocului un portofel doldora de bani. „Când l-am desfăcut am văzut câteva hârtii de 50 de lei. M-am apucat să număr, dar nu se mai terminau. Când am văzut că sunt şi o mulţime de euro, m-am încurcat în numărătoare“, a povestit Dobre.

Bărbatul a plecat acasă, unde a organizat un „consiliu de familie“. Toţi au fost de acord că este omeneşte să înapoieze portofelul celui care l-a pierdut. Cum în acesta nu arau acte, ci numai bani, carduri şi diferite cărţi de vizită, Dobre a încercat să afle al cui este. A descoperit că numele de pe o carte de vizită corespunde cu cel de pe carduri, iar luni dimineaţă a sunat la numărul de telefon de pe aceasta.

„Mulţi mi-au zis că sunt fraier“

Cel care a pierdut banii, Sorin Stoenescu, patronul restaurantului GMT din Craiova, spune că nici măcar nu ştia că a pierdut banii cu care trebuia să plătească un furnizor, când a fost sunat de Dobre. „Am observat seara că nu mai am banii, dar am crezut că i-am lăsat în maşină. A doua zi, când m-am trezit, am văzut o mulţime de apeluri pe mobil de la un număr necunoscut. A sunat din nou şi m-a întrebat dacă am pierdut ceva. Atunci mi-am dat seama că am pierdut banii“, a povestit Sorin Stoenescu.

Acesta a menţionat că Dobre i-a adus portofelul cu tot ce era în el, adică 6.000 de lei, 1.000 de euro, un card care avea pe el 9.800 de lei, unul cu 1.200 de euro şi altul cu 1.600 de dolari. Emilian Dobre a spus că nu îi pare rău că a înapoiat banii. „Mulţi mi-au zis că sunt fraier că am dat banii, mai ales cei de la serviciu. Unii voiau chiar să-i împărţim, dar am refuzat. Eu consider că am făcut o faptă bună“, a încheiat Dobre.

Faptele bune sunt destul de rare

În iunie 2007, un băiat de 13 ani, de la Centrul de primire din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului, a găsit în parc un portmoneu. El l-a predat imediat educatoarelor care îl însoţeau. S-a constatat că portofelul conţinea, pe lângă suma de aproximativ 60 de lei, un buletin, un carnet de sănătate, dar şi o factură de mobil. Proprietarul a fost găsit şi i s-au înapoiat lucrurile pierdute.

În septembrie 2006, Doru Dinea, un craiovean pensionat pe caz de boală, cu o pensie de 200 de lei, a găsit 9.000 de lei pe stradă, bani cu care s-a dus direct la poliţie. Tot în 2006, Ionel Floarea, de 71 de ani, din comuna doljeană Celaru, a pierdut o borsetă cu 700 de lei şi mai multe acte în apropierea Pieţei Centrale. Aceasta a fost găsită de Constantin Stanică, bărbatul anunţând poliţia. Acesta rămăsese în urmă cu o săptămână fără serviciu. În mai 2005, elevii craioveni Edmond Vasile Berindea şi Thomas Neaţu au găsit 270 de lei în timp ce se plimbau cu bicicletele prin cartierul George Enescu. Banii au fost predaţi poliţiei, care a stabilit că păgubita era Maria Luiza Nicolae din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII