10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBaraj împotriva saramurii

Baraj împotriva saramurii

Fenomenele de instabilitate care afectează caverna din Câmpul I de Sonde din oraşul Ocnele Mari, din judeţul Vâlcea, sunt similare prăbuşirilor care au avut loc în anii trecuţi în Câmpul II.

 

 

VÂLCEA. Reprezentanţii Grupului de Asistenţă Tehnică (GAT) Ocnele Mari, care monitorizează zona, raportează săptămânal la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vâlcea măsurătorile topografice, precizând scufundarea solului şi înregistrările microseismice. În acelaşi timp, Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Vâlcea dă informaţii despre parametrii de poluare a apei din pârâul Sărat, care captează deversările de saramură. „În prezent, vitezele de scufundare sunt mici şi nu se prefigurează fenomene geologice de prăbuşire a tavanului cavernei într-un viitor apropiat“, a declarat Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea.

Pentru refacerea celor 54 de case care se află în zona de risc, Consiliul Local Ocnele Mari a pus la dispoziţie 35 de hectare de teren, pe raza oraşului, suprafaţă pe care se pot face locuinţele. Totodată, au fost demarate şi procedurile de preluare de la Agenţia Domeniului Statului, cu titlu gratuit, a patru hectare de teren din cartierul Căzăneşti al oraşului Râmnicu Vâlcea, pe care se vor construi 17 case din cele afectate, în prima etapă, în urma negocierilor. Alte trei locuinţe vor fi ridicate pe o suprafaţă de teren, în cartierul Copăcelu din Râmnicu Vâlcea, iar 21 de familii care au casele situate tot în zona de risc sunt în negocieri. Pentru a preîntâmpina deversarea saramurii peste casele oamenilor, a început în zonă construirea unui baraj care să permită instalarea unei prime supape de siguranţă. Acesta va stoca 500.000 de metri cubi de saramură şi va fi construit în două etape. Prima are termen de finalizare 30 aprilie 2008, iar pentru a doua se va organiza licitaţie, astfel încât în toamna lui 2008 să fie gata barajul. Trei dintre cele zece sonde prezente în Câmpul I Ocnele Mari vor fi echipate cu pompe submersibile pentru a pompa saramura din cavernă, în momentul în care vor fi probleme, pentru a executa o subtraversare a străzii pentru minimalizarea impactului scurgerilor de saramură asupra gospodăriilor, a drumului judeţean şi a conductelor din zonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS