12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalariile mici alungă doljenii din ţară

Salariile mici alungă doljenii din ţară

Cinci-şase doljeni se hotărăsc zilnic să părăsească România pentru o slujbă în străinătate. Baza de date cu doljeni dispuşi să muncească peste hotare creşte considerabil.

De la sfârşitul lunii iunie, când s-a desfiinţat Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM), şi până în prezent, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj a primit peste 1.000 de solicitări de muncă în străinătate.

„De când am preluat atribuţiile OMFM, în baza de date a celor care doresc să muncească în străinătate au fost înscrise 1.313 persoane din Dolj“, a declarat Simona Dumitriu, consilierul EURES din Dolj. În ultimele opt luni, în fiecare zi, fie ea lucrătoare sau nu, cinci persoane au hotărât să-şi încerce norocul la muncă în străinătate.

 

Cele mai multe solicitări sunt pentru domeniul agricol

 

În baza de date a AJOFM Dolj sunt, în prezent, peste 6.400 de persoane.

Deşi au de ales din mai multe domenii de activitate în care-şi pot desfăşura activitatea (gastronomie, industrie, agricultură, construcţii, medical), majoritatea doljenilor solicită să lucreze în agricultură. „Cei mai mulţi dintre aceştia vor să lucreze în domeniul agricol. Avem însă solicitări şi pentru alte domenii de activitate precum industrie sau construcţii“, a spus Simona Dumitriu.

Aceasta a explicat însă că nu toţi solicitanţii sunt calificaţi în domeniile pentru care fac solicitările. „Sunt persoane care au mai multe calificări. Avem, de exemplu, cazuri de persoane cu studii superioare care solicită un loc de muncă în domeniul agricol. Nu sunt mulţi, dar sunt“, a precizat Dumitriu.

 

549 de doljeni, interesaţi de reţeaua EURES

 

Doljenii nu vor însă să plece numai participând la selecţiile organizate de angajatorii străini prin AJOFM. Şi locurile de muncă puse la dispoziţia românilor prin reţeaua EURES le fac cu ochiul doljenilor. „În 2007, am avut 472 de solicitări, iar de la începutul anului şi până în prezent, 77 de solicitări“, a explicat consilierul EURES. La cei cinci doljeni care s-au hotărât în ultimele luni să se înscrie în baza de date a AJOFM Dolj, ca fiind în căutarea unui loc de muncă în străinătate, se adaugă cel puţin unul care îşi încearcă norocul în reţeaua EURES. „Cele mai solicitate ţări sunt Marea Britanie, Italia, Irlanda, Spania, Franţa şi Germania“, a spus Simona Dumitriu. Potrivit consilierului EURES, este destul de greu de spus câţi dintre aceştia au reuşit să obţină un loc de muncă în străinătate, pentru că numărul celor care vin să anunţe că şi-au găsit un loc de muncă este mic. „Doar o singură persoană a venit la sediul Agenţiei pentru a ne informa că pleacă“, a spus Simona Dumitriu. Persoana respectivă şi-a găsit un loc de muncă în Irlanda, ca măcelar.

Potrivit informaţiilor furnizate de consilierul EURES din Dolj, în prezent, numărul de locuri de muncă prin reţeaua EURES ce pot fi accesate de români este de 105 şi sunt oferite de angajatori din Marea Britanie (25), Cipru (25), Slovacia (20), Cehia (18), Ungaria (10), Italia (5), Norvegia (2).

Doljenii au încredere în angajatorii străini

Ce anume îi împinge pe olteni să plece departe de familii este lesne de înţeles. „Lipsa banilor şi neajunsurile ne determină să plecăm la muncă în străinătate“, a declarat Nicoliţa Baiţ, de 39 de ani, din Mischii, la una dintre selecţiile pentru locurile de muncă în străinătate organizată la Craiova. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi doljeni. „De sărăcie plecăm şi de nevoie, că doar nu de voie. Aici nu avem cu ce să ne întreţinem familiile“, a spus Nicolae P., de 37 de ani, cu aceeaşi ocazie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII