5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentul menţine Comisia de la Cotroceni

Parlamentul menţine Comisia de la Cotroceni

Camera Deputaţilor a respins, ieri, ordonanţa emisă în timpul mandatului lui Tudor Chiuariu, în vederea desfiinţării Comisiei prezidenţiale care analiza sesizările privind infracţiunile săvârşite de miniştri, declarată neconstituţională de către CCR. Pentru proiectul de respingere a ordonanţei au votat 240 de deputaţi, doar doi de la PRM s-au împotrivit şi alţi şase s-au abţinut.

În cadrul dezbaterilor din plen, vicepreşedintele Comisiei juridice, Florin Iordache, a declarat că „membrii Comisiei au constatat că, potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr. 1133 din 27 noiembrie 2007, art. 16 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2007 pentru modificarea Legii nr. 115/1999 sunt neconstituţionale şi au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului adoptarea proiectului de Lege privind respingerea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Legii privind responsabilitatea ministerială“.

În 27 noiembrie, CCR a decis, în unanimitate, că dispoziţiile articolului privind responsabilitatea ministerială şi cele ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2007, pentru modificarea Legii privind responsabilitatea ministerială, sunt neconstituţionale. Potrivit motivaţiei publicate pe 5 decembrie, CCR a constatat că textul de lege analizat restrânge, prin condiţiile pe care le impune, dreptul preşedintelui României de a cere urmărirea penală a membrilor guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Curtea a spus că, prin această restrângere a unui drept constituţional al preşedintelui României, ordonanţa de urgenţă examinată contravine şi prevederilor art. 115 din Constituţie, în conformitate cu care „ordonanţele de urgenţă nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului“.

Curtea Constituţională a constatat că textul modificat prin ordonanţă înlătură posibilitatea ca preşedintele României să fie sesizat şi de procurorul-şef al DNA şi, deosebit de condiţiile cuprinse în textul, anterior, instituie şi condiţia ca, „dacă sesizarea este făcută de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acesta să îl informeze concomitent şi pe primul-ministru“.

Referitor la dispoziţiile art. 2 al ordonanţei de urgenţă, Curtea a constatat că acestea sunt contrare principiilor imparţialităţii justiţiei şi independenţei judecătorilor, prevăzute de art. 124 din Constituţie, precum şi prevederilor art. 115 (6) din legea fundamentală.

În acest sens, CCR a reţinut că numirea celor cinci judecători în comisia specială care, aşa cum s-a arătat mai sus, are rolul de a întocmi, în urma verificărilor efectuate printr-o procedură de natură jurisdicţională, raportul către preşedintele României, încalcă principiile constituţionale prevăzute de art. 124 din Constituţie, prin convingerea indusă opiniei publice şi organelor judiciare că ministrul care ar urma să fie judecat de acestea din urmă, pentru fapte penale ce i se impută, este vinovat.

Curierul Naţional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS