16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBNP Consult Craiova a cheltuit miliarde cu avocaţii

BNP Consult Craiova a cheltuit miliarde cu avocaţii

Fostul lichidator al Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA Târgu Jiu, SC BNP Consult SA Craiova, a cheltuit cu avocaţii angajaţi în procese, chiar şi împotriva statului român, peste un milion de lei.

 

 

GORJ. SC BNP Consult SA Craiova, fostul lichidator al Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA, i-a îmbogăţit pe avocaţii angajaţi să reprezinte interesele firmei în instanţă. Unele procese iniţiate de BNP Consult SA Craiova au fost împotriva Ministerului Economiei şi Finanţelor, chiar împotriva statului român, care angajase BNP să recupereze creanţele Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA Târgu Jiu. Acestea depăşesc peste 1,9 miliarde de lei, sumă din care au fost colectate peste 50 de milioane de lei vechi, după cum au precizat surse din cadrul Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA. În contabilitatea ICM au fost găsite mai multe documente financiar-contabile care vorbesc despre modul în care fostul lichidator a gestionat banii pe care îi avea la dispoziţie. Unii dintre cei mai câştigaţi de pe urma afacerii „ICM“ sunt însă avocaţii, având în vedere că aceştia s-au ales cu peste un milion de lei pentru prestaţiile avute în faţa judecătorilor. Majoritatea proceselor au fost câştigate, BNP fiind foarte greu de învins în instanţă.

 

Ministerul a învins totuşi

 

Ministerul Economiei şi Finanţelor, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală au reuşit recent să câştige unul dintre cele mai importante procese cu BNP Consult SA, cel de la Curtea de Apel Craiova. Este vorba de un proces în care a fost judecat recursul Ministerului Economiei la decizia dată de o instanţă a Tribunalului Gorj, prin care BNP a ajuns în situaţia de a controla peste 60% din acţiunile Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Avocaţii instituţiei conduse de ministrul Varujan Vosganian au făcut recurs şi chiar au avut câştig de cauză. Decizia magistraţilor craioveni era însă oarecum previzibilă, având în vedere că BNP Consult SA Craiova nu mai este lichidator al Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA Craiova. Noul lichidator, SC Rovigo, şi-a deschis un nou cont care să fie folosit pentru virarea creanţelor ce urmează să fie recuperate în continuare, în numele statului. Mai întâi, reprezentanţii Rovigo vor face o analiză a situaţiei în care se găseşte ICM în prezent, din perspectiva activităţii derulate de BNP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS