12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal13 localităţi au fost afectate de alunecările de teren

13 localităţi au fost afectate de alunecările de teren

13 localităţi vâlcene au fost lovite, de la început anului, de alunecările de teren, reactivate în urma fenomenului de îngheţ-dezgheţ. Au fost afectate două drumuri naţionale, două judeţene, câteva hectare de terenuri agricole, precum şi lucrări de protecţie a malurilor râurilor. 29 de case sunt în pericol de a fi distruse, iar opt familii au fost deja evacuate.

VÂLCEA. Cele 13 localităţi din Vâlcea afectate de alunecările de teren sunt: Costeşti, Fârtăţeşti, Oteşani, Amărăşti, Păuşeşti-Otăsău, Laloşu, Lăcusteni, Măciuca, Mădulari, Muereasca, Titeşti, Roşiile şi Mateeşti. Comuna Mateeşti e afectată de o alunecare de teren care a apărut la halda construită prin depozitarea sterilului rezultat din excavaţiile executate în cariera Panga. În localitatea Costeşti, DN 67 este afectat într-un punct, fiind pusă în pericol şi locuinţa unei familii. În Fârtăţeşti este distrus DJ 676 A Giuleşti – Dozeşti – Căţelu – Roşiile, la kilometrul 8+300 m, în zonă existând şi pericolul să fie oprită circulaţia şi 400 de familii să fie izolate. La Oteşani, o gospodărie e ameninţată de o alunecare de teren şi, dacă frontul se accentuează, familia va fi evacuată. La Amărăşti, în satul Padina de Sus, drumul comunal Mereşeşti – Padina este distrus pe o lungime de 100 de metri, fiind impracticabil, în zonă nemaiavând acces ambulanţa şi pompierii. În Păuşeşti-Otăsău, alunecările au afectat un drum comunal în satul Văleni şi două gospodării sunt în pericol să fie distruse. La Laloşu, în satul Olteţani, o eroziune în malul stâng al râului Olteţ pune în pericol şapte case. În Lăcusteni, în satul Găneşti, s-a reactivat o alunecare de teren din anii trecuţi, care pune în pericol mai multe case, în două puncte, situate la o distanţă de cinci, respectiv doi metri de falia de pământ. La Măciuca, două gospodării din satul Ciocănari sunt pe punctul de a fi distruse şi se pune problema evacuării lor. La Mădulari, partea carosabilă a DC 63A Dimuleşti – Bănţeşti e afectată la kilometrii 1+480 m şi 0+490 m. La Muereasca, platforma DJ 658 Gura Văii – Mănăstirea Frăsinei şi zidul de sprijin de pe marginea pârâului Muereasca sunt afectate la kilometrii 9+100 m şi 9+700 m, la fel şi o gospodărie. DJ 658 are porţinuni distruse şi la kilometrii 7+700 m şi 7+800 m. Un pod din beton armat şi zidul de sprijin sunt afectate, existând pericolul obturării albiei pârâului Muereasca. Platforma DJ 658 mai e distrusă şi în satul Frânceşti – Coasta, la kilometrii 6+200 m şi 6+300 m, zonă în care alunecarea de teren a obturat 90% din albia pârâului Muereasca. În localitatea Titeşti, DN 7D e afectat la kilometrii 15+650 m şi 15+900 m şi există pericolul să fie întrerupt traficul în zonă, fiind puse în pericol şi două gospodării. Tot în Titeşti, în satul Bratoveşti, există altă alunecare de teren, care a distrus un drum sătesc şi pune în pericol şi o locuinţă. La Roşiile, în satele Cherăşti, Păsărei şi Romaneşti, pereţii şi structura de rezistenţă de la 15 case s-au degradat. La Mateeşti, alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord a distrus opt case din satul Turceşti. Conform membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vâlcea, halda nu e stabilă nici în prezent şi se prognozează riscul de evacuare a încă cinci familii.

 

O comisie va verifica stadiul reconstrucţiei caselor

 

Situaţia celor 13 localităţi afectate de alunecările de teren a fost discutată în cadrul unei şedinţe de CJSU convocate de Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea. În cadrul dezbaterii s-a analizat şi stadiul refacerii locuinţelor familiilor sinistrate din judeţul Vâlcea, din 2005 şi 2006, pentru care guvernul a dat materiale de construcţie. Până în prezent, au fost refăcute 126 de locuinţe distruse de alunecări. Deşi au fost stabilite măsuri pentru urgentarea lucrărilor, în 15 localităţi, la 27 de case, la cinci dintre ele, care trebuia făcute din 2005, nu s-au început lucrările. În Vâlcea, sunt repartizate zece construcţii modulare pentru persoanele sinistrate care au solicitat o locuinţă provizorie. Cinci sunt date unor familii sinistrate din municipiul Râmnicu Vâlcea, câte una la Sineşti, Grădiştea, Alunu şi două la Mateeşti. „În urma analizei făcute în sedinţa CJSU, s-a luat decizia ca primarii localităţilor în care nu s-a început reconstrucţia caselor să pună la dispoziţie teren pe care să fie făcute locuinţele, să elibereze autorizaţiile şi să îi atenţioneze pe proprietari să înceapă reconstrucţia până la 1 mai 2008“, a declarat Radu Renga.

O comisie constituită prin ordin al prefectului va verifica stadiul refacerii caselor pentru cazurile în care până la 1 mai 2008 nu au fost demarate lucrările şi va informa Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, făcând propuneri de redistribuire a materialelor de construcţie pentru alte familii sinistrate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU