5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal21 de candidaţi pentru concursul de directori de şcoli

21 de candidaţi pentru concursul de directori de şcoli

Tinerii candidaţi sunt descurajaţi de cei care ocupă în prezent posturile de conducere în şcoli.

 

 

Deşi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Olt a scos la concurs 75 de posturi de directori şi directori adjuncţi pentru şcolile din judeţ, doar 21 de cadre didactice
s-au înscris în competiţia pentru ocuparea posturilor vacante. Restul locurilor, respectiv 54, vor rămâne, până în luna august, ocupate de personal numit fără concurs. Înscrierile au început din 22 februarie şi s-au încheiat pe 14 martie. Cele 21 de persoane înscrise se vor prezenta la concurs în perioada 24-31 martie, după ce ISJ va afişa graficul desfăşurării concursului şi lista candidaţilor înscrişi şi după ce graficul va fi prezentat şi Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT). 14 dintre cadrele didactice care vor concura pentru posturile de conducere sunt de la şcolile şi grădiniţele din mediul rural şi şapte din oraşe (patru din Caracal, două din Slatina şi unul din Corabia).

În prezent, posturile sunt ocupate fie de cadre didactice pensionabile, fie sunt posturi pe care funcţionează institutori care nu au dreptul să se prezinte la concurs, fie de directori cu mandate de ocupare a postului expirate sau de cadre didactice care nu s-au prezentat la concurs pentru ocuparea postului pe care sunt angajaţi.

Potrivit inspectorului general al ISJ, Nicolae Drăghici, tinerii care doresc să se înscrie la concurs pentru a lua locul cadrelor didactice pensionabile sunt descurajaţi. „Cadrele didactice tinere, care ar vrea să ocupe un post de conducere într-o instituţie de învăţământ, sunt descurajate de cei care deţin aceste funcţii. În loc să fie încurajaţi cei tineri, sunt mai degrabă determinaţi să renunţe la competiţie“, a spus Drăghici.

Dascălii care şi-ar dori să candideze în locul celor care sunt acum numiţi, fără concurs, la conducerea instituţiilor de învăţământ renunţă, întrucât se tem că, dacă vor concura pe locurile deţinute de actualii lor superiori şi vor pierde, vor ajunge apoi victime ale răzbunării „seniorilor“.

Concursul pentru ocuparea posturilor de conducere din şcoli şi grădiniţe a fost anunţat iniţial pentru toamna anului trecut. El a fost apoi amânat până în această lună, însă, întrucât doar o mică parte din posturile vacante pot fi ocupate în urma acestui concurs, va mai fi nevoie de încă o competiţie pentru ca ISJ să poată cel puţin spera că va rezolva problema conducerii instituţiilor de învăţământ din judeţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS