20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal Acuzaţi de corupţie

Acuzaţi de corupţie

Un localnic din Sârbii Măgura, Olt, care încearcă de mai bine de patru ani să-şi primească terenurile pe vechile amplasamente, acuză instituţiile publice că sunt în legătură cu mafia retrocedării suprafeţelor agricole.

 

Radu Leonida, din Sârbii Măgura, judeţul Olt, a spus că se luptă cu morile de vânt pentru a câştiga o suprafaţă de pământ care îi aparţine de drept, dar care acum este ocupată, cu acte false, de agentul agricol al primăriei, Gheorghe Popescu. Aproape străin de acest scandal, primarul din comună, Lucian Tănase, a afirmat că, în condiţiile în care instanţele de judecată nu i-au dat reclamantului câştig de cauză, înseamnă că acesta nu are dreptate. În plus, mai susţine edilul, atunci când s-a făcut retrocedarea, localitatea pe care o conduce acum aparţinea de comuna Optaşi şi avea alt primar.

„Mi-au luat terenul moştenit de la părinţi“

Scandalul între familia Leonida şi angajatul primăriei, Gheorghe Popescu, a început o dată cu retrocedarea terenurilor agricole, prin anul 2000. Documentele de la Arhivele Naţionale arată că Radu Leonida ar fi trebuit să primească suprafaţa de 9,25 hectare teren agricol, cumpărat cu acte de bunicii şi părinţii săi, în zona ocupată de familia Popescu. În acelaşi timp, tot un act de proprietate atestă faptul că agentul agricol de la primărie deţine pământ în localitatea Cocu, din judeţul Argeş, şi „în localităţile învecinate“. Leonida acuză însă primarul din Optaşi Măgura, localitate de care aparţinea atunci şi Sârbii Măgura, că a falsificat actul de proprietate, adăugând la „localităţile învecinate“ şi numele localităţii Optaşi, nume care nu era specificat în actul original. S-a ajuns astfel la situaţia în care terenul în suprafaţă de 3,65 hectare situat în imediata apropiere a comunei Sârbii Măgura, care a aparţinut de generaţii întregi familiei Leonida, să fie ocupat de Gheorghe Popescu. „Am toate actele care dovedesc că aceste suprafeţe de teren au fost cumpărate cu bani grei de bunicii şi părinţii mei, dar nu mă ia nimeni în seamă, pentru că Popescu lucrează la primărie şi are relaţii peste tot. Prin această mafie a retrocedărilor mi-au luat terenul moştenit de la părinţi şi mi-au dat în schimb nişte râpe“, a povestit Leonida. Bărbatul a adăugat că, de câţiva ani, a investit zeci de milioane în lucrările agricole şi nu s-a ales cu nimic de pe o suprafaţă de mai bine de trei hectare, întrucât terenul este neproductiv. În tot acest timp, familia Popescu, pe ale cărei acte de proprietate este clar specificat că deţine 4,5 hectare de teren neproductiv, a muncit şi continuă să muncească pământul care a aparţinut generaţii întregi familiei Leonida.

„Pământul nostru, ocupat acum de Popescu, este situat la doi kilometri de sat, iar pământul pe care ni l-au dat ei în loc este chiar şi la 30 de kilometri distanţă. Eu mă lipsesc de acest teren, dar Dumnezeu e sus şi le vede pe toate. Zilele trecute am mers la primărie şi am donat trei hectare şi ceva, pentru că nu am făcut niciodată producţie de pe acest teren“, a precizat bărbatul.

Vinovată e legea

Lucian Tănase, actualul primar al comunei Sărbii Măgura, spune că, atunci când s-au făcut retrocedările, el lucra la Primăria Optaşi. Cu toate că nu avea atunci nici o putere de decizie în privinţa proprietăţii terenurilor, Tănase ştie că legea este de partea lui Gheorghe Popescu. „În lege este specificat că «terenurile vor fi retrocedate vechilor proprietari, acolo unde sunt libere». Acesta este probabil şi motivul pentru care Radu Leonida a pierdut de fiecare dată procesele în instanţă. Eu nu pot să trec peste deciziile instanţelor de judecată şi nu îi pot da înapoi terenul, mai ales că titlurile de proprietate, atât pentru Leonida, cât şi pentru Popescu au fost emise şi semnate pe vremea când eu nu eram primar“, a spus detaşat primarul din Sârbii Măgura. El a adăugat că nu îl poate ajuta pe bărbatul păgubit nici măcar cu teren într-o zonă mai bună, întrucât pe raza comunei toate suprafeţele au deja proprietari.

În contextul în care autorităţile locale se spală pe mâini de problema retrocedării, iar instanţele folosesc, după spusele lui Leonida, acte false, măsluite de foştii angajaţi ai Primăriei Optaşi, ţăranul este cel păgubit. El a ajuns să dea de pomană pământul şi nu mai speră decât că, la un moment dat, cineva va deschide ochii şi va scoate la iveală adevărul. „Mă lupt de câţiva ani cu morile de vânt şi nu pot să dovedesc nimic. Ei sunt pe mână cu toţii, inclusiv cu angajaţi ai prefecturii, iar eu nu am nici o şansă. Instanţa nu îmi mai primeşte nici măcar cererile de recurs, pe motiv că sunt nefondate“, a declarat Radu Leonida. Bărbatul a adăugat că nu este singurul din comună care a fost defavorizat la capitolul retrocedării terenurilor, însă ceilalţi localnici au renunţat să mai spere că îşi vor primi vreodată suprafeţele care le aparţin de drept.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS