10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComisionul RCA bate amenda

Comisionul RCA bate amenda

Craiova nu se poate descotorosi de vânzătorii ambulanţi de RCA. Pentru a evita măcar confiscarea meselor şi a scaunelor, agenţii firmelor de intermediere îşi racolează clienţii în stradă şi îi duc într-un spaţiu intitulat birou.

Deşi zilnic sunt amendaţi, agenţii firmelor de intermediere în asigurări nu renunţă la racolarea clienţilor direct din stradă, unde nu le scapă trecător neîntrebat. Fiindcă este sezonul de primăvară RCA, pe strada Madona Dudu din Craiova, cinci-şase agenţi inventariază zi de zi intenţiile craiovenilor, de multe ori într-un mod agresiv: „Doriţi asigurare?“ sau, pur şi simplu, „Asigurare!“. Din când în când, apar altercaţii între agenţi, pe motiv că îşi fură clienţii între ei. Potrivit poliţiştilor comunitari, agenţii surprinşi la lucru pe străzile Craiovei sunt angajaţii unor firme din alte oraşe, cel mai des din Slatina. Ei oferă asigurări la majoritatea societăţilor cunoscute, însă nu se poate face dovada că au vreo relaţie contractuală cu un mare asigurator craiovean. „De la începutul anului am aplicat 49 de amenzi, majoritatea de câte 25 de lei. Cam toate au fost constatate pe strada Madona Dudu. Amenzile nu au nici un efect, sunt plătite probabil din comisioanele lor, ale agenţilor, de aceea noi am transmis în fiecare an adrese la Comisia de Supraveghere în Asigurări, fiindcă ei pot lua măsuri cu firmele de intermediere care nu respectă legea“, a spus directorul Poliţiei Comunitare Craiova, Constantin Petrescu.

În total, amenzile pe 2008 se cifrează la 5.445 de lei. Poliţiştii recunosc faptul că sancţionarea nu rezolvă situaţia, însă mai mult nu pot face. Singurul organism abilitat să ia la întrebări firma pentru care lucrează agenţii este Comisia de Supraveghere în Asigurări.

Controale „anunţate“

 

Vânzarea stradală de RCA a fost interzisă de Comisia de Supraveghere în Asigurări (CSA) încă din 2006, instituţia obligând societăţile de asigurări să nu contracteze vânzări de RCA în spaţii deschise şi neamenajate.

Prin această decizie, CSA intenţiona să elimine neînţelegerile provocate de descărcarea târzie a datelor sau de înscrierea eronată a acestora pe poliţe. Potrivit legii, nerespectarea acestor prevederi poate duce la suspendarea sau desfiinţarea autorizaţiei firmelor avizate în intermedierea asigurărilor. CSA a refuzat luni să ne informeze dacă s-a efectuat vreun control la Craiova, însă o lucrătoare de la biroul de presă al instituţiei a spus că, de regulă, în momentul în care inspectorii CSA merg pe teren, agenţii dispar ca prin farmec, ca şi când ar fi anunţaţi.

Despre cum a dat CSA curs „invitaţiilor“ Poliţiei Comunitare Craiova, însărcinata în relaţia cu presa a declarat că ne va răspunde, în viitor, la o cerere scrisă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII