11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNereguli la societăţile de morărit şi panificaţie

Nereguli la societăţile de morărit şi panificaţie

Inspectorii de muncă din Olt au aplicat amenzi de peste 1,7 miliarde de lei în numai trei zile de control.

 

 

OLT. Acţiunile întreprinse zilele trecute de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt au făcut parte dintr-o campanie naţională care a avut drept scop respectarea legislaţiei de securitate şi sănătate în muncă, precum şi identificarea cazurilor de muncă fără forme legale în domeniul fabricării produselor de morărit şi panificaţie. Inspectorii au descoperit că unele brutării nu au autorizaţie de funcţionare, că utilajele sunt folosite necorespunzător, iar muncitorii nu au contracte de muncă. Cu această ocazie, au fost constatate 265 de deficienţe pe linie de relaţii de muncă şi securitatea muncii şi s-au aplicat amenzi de peste 1,7 miliarde de lei vechi.

Cele mai grave nereguli au ieşit la iveală la SC Coraline M.G. SRL Corabia, SC Primagra SRL Mărunţei şi SC Dipo SRL Mărunţei. Întrucât nu aveau autorizaţie pentru activităţile pe care le desfăşurau, cele trei brutării s-au ales cu amenzi de câte 10.000 de lei fiecare. Alte două firme de panificaţie, SC Uta M.L.F. SRL Vlădila şi SC Prodbal SRL Sibiu, punct de lucru Slatina, au fost amendate cu 8.000, respectiv 7.000 de lei pentru că nu au realizat evaluarea riscurilor salariaţilor la locul de muncă. Tot pentru nereguli legate de securitatea angajaţilor au fost drastic sancţionate şi SC Grâuşorul SRL Corabia şi SC Vercom Get SRL Vlădila. De asemenea, la SC Pave Product SRL din Slatina inspectorii de muncă au dispus oprirea funcţionării unui malaxor şi a unui divizor de pâine care funcţionau fără împământare sau fără apărători, punând în pericol siguranţa muncitorilor.

 

16 muncitori lucrau la negru

 

Altă problemă gravă descoperită la nouă din cele 37 de unităţi controlate a fost munca la negru. În total, 16 lucrători au fost depistaţi fără contracte legale. Patru dintre aceştia au fost găsiţi numai la SC Roxiflor SRL Caracal. Inspectorul-şef al ITM, Eugen Mitu, a spus că această campanie la firmele de morărit şi panificaţie a fost binevenită, ţinând cont de faptul că neregulile constate au fost grave. „Marţi seară am primit dispoziţia de la Bucureşti, iar miercuri, la prima oră, au fost formate cinci echipe de control, a câte doi oameni şi am început verificările. Trei dintre echipe au acţionat în timpul nopţii, pentru că societăţile din domeniul amintit îşi desfăşoară în mare parte activitate începând cu ora 4.00, iar celelalte două au mers în control ziua. Controalele au scos la iveală multe abateri de la normele legale, fiind aplicate amenzi mari, mai ales la cei care nu aveau nici măcar autorizaţie de funcţionare“, a spus Mitu.

Deşi campania în domeniul morăritului şi panificaţiei nu a durat decât trei zile, inspectorii de muncă avertizează că în perioada următoare vor avea loc alte controale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU