11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrevă spontană la Spitalul de Urgenţă

Grevă spontană la Spitalul de Urgenţă

Zeci de îngrijitoare au protestat ieri-dimineaţă, timp de o oră, la Spitalul de Urgenţă Craiova pentru că nu au primit tichetele de masă. Angajatele au ameninţat că vor relua greva zilele următoare dacă patronul firmei angajatoare, SC Cridor Imobiliara SRL, nu le va achita restanţele salariale.

 

Conflictul dintre îngrijitoarele care fac curăţenie la Spitalul de Urgenţă Craiova şi conducerea firmei angajatoare, SC Cridor Imobiliara SRL, a degenerat într-o grevă spontană. Câteva zeci de angajate au lăsat ieri-dimineaţă din mână mopurile şi găleţile, supărate că nu şi-au primit tichetele de masă pe luna în curs. „Noi am dat în judecată luna trecută firma la care lucrăm, prin SANITAS, sindicatul care ne reprezintă, pentru că nu am primit salariul de stabilitate şi prima lunară de 2%. În loc să rezolve problema şi să ne dea banii, patronul ne-a ameninţat că nu ne mai dă salariile şi tichetele de masă. Şi s-a ţinut de cuvânt, pe 5 trebuia să primim tichetele de masă şi nu am primit nimic“, a explicat Ioana Barbu, îngrijitoare.

„Avem copii de crescut şi rate la bănci. Cu ce plătim? Majoritatea îngrijitoarelor au salariul minim şi muncesc suplimentar fără să fie plătite. Acum nici tichetele de masă să nu le mai primim?“, a spus altă îngrijitoare, Valeria Şerban.

Altă angajată era însă de părere că externalizarea este cauza problemelor lor salariale.

„Eu nu cred că e vina spitalului. Externalizarea curăţeniei a fost cea mai mare aberaţie. Am lucrat 20 de ani aici, cu mâinile în WC, dar întotdeauna spitalul ne-a plătit. De când am trecut, fără voia noastră, la particular, suntem batjocorite încontinuu“, a comentat Elena Popa.

Discuţii fără finalitate

Angajatele de la curăţenie şi-au dat întâlnire pe holul principal al spitalului, de unde s-au îndreptat spre sediul Cridor, din incinta unităţii sanitare, pentru a-şi cere tichetele de masă.

Reprezentanţii Cridor au refuzat să vorbească de faţă cu ziariştii, dar au primit la discuţii două dintre salariatele nemulţumite. După câteva minute, reprezentantele protestatarelor au ieşit de la discuţii şi le-au transmis colegelor că firma nu poate să le dea tichetele de masă pentru că spitalul nu a virat banii pentru serviciile de curăţenie prestate în ianuarie şi februarie.

Vestea nu a făcut decât să agite spiritele, femeile arătându-se dispuse să meargă la conducerea spitalului ca să ceară socoteală.

În cele din urmă însă, protestatarele au avut parte doar de o discuţie cu liderul de sindicat, Ion Cotojman, care a reuşit să le convingă, după aproape o oră, să renunţe pe moment la protest. Ele au ameninţat însă că vor relua greva astăzi.  

Spitalul spune că nu are datorii

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că plata salariilor nu are nici o legătură cu contravaloarea serviciilor prestate spitalului. Cu toate acestea, reprezentanţii unităţii susţin că şi-au respectat contractul cu firma de curăţenie. „Că nu-şi onorează salariile este problema lor. În ceea ce priveşte însă obligaţiile contractuale, noi suntem cu plata în termen“, a declarat Maria Ionescu, directoarea financiar-contabilă a Spitalului de Urgenţă Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII