16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFermierii cer reducerea accizei la motorină

Fermierii cer reducerea accizei la motorină

Guvernul va lua astăzi în discuţie acordarea unei subvenţii de un leu pentru litrul de motorină folosit în agricultură. Fermierii presează guvernanţii pentru reducerea accizei cu 50% la motorină.

Ministrul finanţelor susţine eliminarea progresivă a accizei pentru motorina utilizată în agricultură, şi nu reducerea acesteia cu 50%. „Leul (subvenţia de un leu pe litrul de motorină – n.r.) va reduce cu un sfert preţul motorinei“, a declarat, ieri, ministrul agriculturii, Dacian Cioloş. Fermierii se plâng că preţul motorinei la pompă a ajuns la patru lei pe litru.

 

Diminuarea accizei, legală în Europa, ilegală în România

 

Ministrul agriculturii declara, la începutul lunii februarie, pentru NewsIn, că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu poate majora subvenţia pentru motorină, sprijinul financiar de un leu pe litru fiind notificat la CE, dar că va solicita Ministerului Economiei şi Finanţelor să reducă acciza la motorină.

Reprezentanţii producătorilor agricoli şi cei ai sindicaliştilor din agricultură au solicitat autorităţilor identificarea unor soluţii pentru ca fermierii să achiziţioneze motorina la jumătate de preţ. Liga producătorilor agricoli a propus două variante pentru soluţionarea problemei: fie reducerea accizei pentru motorină, fie majorarea subvenţiei.

MEF nu a fost de acord cu reducerea accizei, rămânând în picioare varianta majorării subvenţiei, majorare pe care ar trebui să o facă Ministerul Agriculturii. Practica subvenţionării agriculturii, prin diminuarea accizei pentru motorină, este uzuală în Uniunea Europeană şi acceptată de legislaţie.

 

Guvernele nu mor de grija ţăranilor

 

Costel Iancu, unul dintre fermierii importanţi din judeţul Dolj, crede că reducerea cu un leu a preţului motorinei nu este suficientă pentru fermieri. „Prin Liga Producătorilor Agricoli am făcut intervenţii la Ministerul Agriculturii, în sensul reducerii accizei cu 50% la motorină. Reducerea de un leu şi reducerea accizei de 50% vor face ca preţul motorinei utilizate în agricultură să fie de doi lei pe litru. Acelaşi preţ este şi în UE. Ştiu sigur că săptămâna trecută ministrul Vosganian a fost somat în guvern să reducă acciza şi aşteptăm ca până la sfârşitul acestei săptămâni acest lucru să se şi întâmple. Ca fermieri, mai bine aşteptăm încă o lună, în speranţa că vom beneficia de acum de o lege clară, care să opereze măcar din toamnă“, a spus Costel Iancu. Alt fermier, Gheorghe Titirigă, nu mai crede în minuni. „Mă ocup de 18 ani de agricultură şi în acest timp mi-am luat toate utilajele agricole pentru a munci cele câteva hectare pe care le am. În toţi aceşti ani nu am văzut niciodată ca vreun guvern să moară de grija ţăranului, aşa că nu m-aş mira ca litrul de motorină să suporte doar reducerea de un leu, iar noi să cumpărăm cu trei lei litrul“, a spus Titirigă. Având în vedere că traversăm un an electoral, este foarte probabil ca ministrul Vosganian să fie nevoit să reducă acciza, chiar dacă va trebui, cum se zice, să mai aducă bani de acasă!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS