Acasă Local Uninominalul, un pas spre democraţie

Uninominalul, un pas spre democraţie

Politicienii mehedinţeni sunt de părere că votul uninominal înseamnă un pas spre alegeri corecte. Mai mulţi lideri politici din Drobeta Turnu Severin consideră că listele de partid care erau votate până în prezent ascundeau persoane certate cu legea şi, nu de puţine ori, în parlament sau în consiliile judeţene şi locale ajungeau oameni care nu meritau acest lucru.

„Sunt convins că noul sistem de vot uninominal recent adoptat, prin care scrutinul are loc într-un singur tur şi se desfăşoară în colegii uninominale, reprezintă, de fapt, acea formulă mult aşteptată prin care, în sfârşit, după lungi insistenţe din partea societăţii civile, politicianul face un pas în faţă spre alegător. De multă vreme, fiecare dintre noi dorea să voteze oameni, nu liste de partid. Mulţi impostori care nu au ce să caute în viaţa politică
s-au tot ascuns pe aceste liste şi încă se ascund, iar cetăţenii nu au nici un beneficiu“, a declarat vicepreşedintele PNL Mehedinţi, Constantin Săceanu.

Chiar şi după aprobarea sistemului de vot uninominal, în rândul politicienilor din Mehedinţi există sceptici.

„În varianta propusă de guvern, este un pas înainte spre votul uninominal. Clasa politică reacţionează pozitiv la dorinţa electoratului“, este de părere Ion Sârbulescu, preşedintele de campanie electorală al PSD Mehedinţi.

„Este o combinaţie între votul uninominal pur adevărat şi o listă, dar este un pas înainte“, crede Constantin Gherghe, candidatul PD-L Mehedinţi la Primăria Drobeta Turnu Severin.

Alţii consideră că uninominalul vine într-un moment oportun, acesta fiind un mare câştig democratic.

„Sunt mulţi politicieni care probabil tremură de frică la ideea votului uninominal. Alţii, dimpotrivă, exultă, gândindu-se că, dacă au bani, pot arunca fel de fel de pomeni electorale pentru a păcăli alegătorii, profitând de neajunsurile materiale cu care se confruntă. Cred că alegătorii nu mai pot fi păcăliţi. De acum înainte, în politică te vor recomanda faptele, competenţa, bunul-simţ şi personalitatea“, susţine vicepreşedintele liberal Constantin Săceanu. „Este o idee bună. Acum, cetăţenii pot vota persoana pe care o cred capabilă“, crede şi preşedintele executiv al PSD Mehedinţi, Adrian Duicu.

Exit mobile version