8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Şi-a recăpătat vederea cu ajutorul unui dinte

Un irlandez care a orbit acum doi ani din cauza unei explozii a spus că şi-a recăpătat vederea datorită unei intervenţii chirurgicale în cadrul căreia i s-a inserat în ochi un dinte al fiului său. După cum informează site-ul 20minutes.fr, Bob McNichol, de 57 de ani, care locuieşte în comitatul Mayo din vestul Irlandei, a rămas orb după ce o cantitate importantă de aluminiu lichid a explodat în întreprinderea în care lucra Nichol. „Cred că nu voi mai vedea niciodată“, a spus atunci bărbatul. În vreme ce medicii îi spuneau că nu se mai putea face nimic pentru el, McNichol a auzit de o operaţie-minune care se realizează într-o clinică oftalmologică din sudul Angliei. Intervenţia chirurgicală, experimentată în Italia în anii ’60, constă în fabricarea unui suport pentru cornee artificială pe baza unui dinte al pacientului, folosindu-se rădăcina dintelui şi partea de maxilar care îl înconjoară. În cazul lui McNichol, donatorul a fost fiul său de 23 de ani, Robert. Orbita ochiului drept a nevăzătorului a fost reconstruită, dintele a fost implantat acolo, după care o lentilă a fost inserată în gaura făcută în dinte. Complicata intervenţie chirurgicală a durat 15 ore, iar acum Bob McNichol vede destul de bine, astfel încât poate privi la televizor şi se poate deplasa singur.

Elveţienii au creat cel mai rapid vehicul din lume

O companie elveţiană a creat cel mai rapid vehicul de teren din lume, informează site-ul ananova.com. Vehiculul este o combinaţie între o motocicletă şi o maşină şi poate ajunge la viteza de 574 km/h. Botezat Acabion GTBO, neobişnuitul mijloc de transport arată ca o carlingă de avion pe roţi, cu două braţe de susţinere, şi are acelaşi raport putere-masă ca şi un bolid de Formula 1. Întrucât vehiculul ultraperformant nu este nici motocicletă, nici maşină, designerii săi au fost nevoiţi să inventeze o nouă categorie, numită „vehicule de teren aerodinamice“. Producătorii susţin că Acabion GTBO poate ajunge la 480 km/h în doar 30 de secunde, cu mult mai repede decât un Bugatti Veyron, cel mai rapid autovehicul, care are nevoie de 55 de secunde pentru a atinge viteza maximă de 402 km/h. Compania producătoare intenţionează să creeze şi o versiune electrică a lui Acabion GTBO, care să ajungă la viteza maximă de 400 km/h. Designerul acestuia, Peter Maskus, un fost inginer în cadrul Porsche, spune că vehiculul reprezintă viitorul transportului de mare viteză cu emisii poluante scăzute. „La Acabion GTBO greutatea este redusă la minimum, puterea este crescută la maximum, iar eficienţa aerodinamică este mai mare ca niciodată“, a explicat Maskus. Producătorii estimează că primele vehicule ultrarapide vor fi disponibile pe piaţă în următorii trei ani. Vestea proastă este că preţul de plecare pentru un astfel de mijloc de transport este 1,5 milioane de lire sterline.

Christina Ricci, star de filme de acţiune

Christina Ricci vrea să se inventeze ca actriţă şi să joace în filme de acţiune cu bugete uriaşe, informează site-ul pr-inside.com. Actriţa mărturiseşte că a căpătat această dorinţă pe când filma pentru thriller-ul „Speed Racer“, iar acum încearcă să convingă marii regizori de la Hollywood să îi ofere mai multe roluri „de impact“. „Am terminat filmările pentru «Speed Racer», o peliculă în care sunt multe scene de acţiune. Chiar mi-a plăcut şi atunci mi s-a deschis apetitul pentru astfel de roluri“, a mărturisit actriţa. „Eu sunt într-adevăr prea mică de înălţime să fiu un star de acţiune în adevăratul sens al cuvântului, dar pot juca, de exemplu, roluri de spion sau de poliţist. Chiar mi-ar face plăcere să port uniformă de poliţie, măcar pe platourile de filmare“, a spus Cristina Ricci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS