17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPuşcărie pentru vinovaţii de la Mihăileşti

Puşcărie pentru vinovaţii de la Mihăileşti

Administratorii celor două firme implicate în explozia de Mihăileşti şi fostul director al Doljchim au primit câte patru ani de închisoare cu executare şi au fost obligaţi să plătească daune de milioane de lei. Sentinţa este definitivă şi irevocabilă.

 

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au admis ieri recursul procurorilor şi al familiilor victimelor deflagraţiei de la Mihăileşti şi i-au condamnat la câte patru ani de închisoare cu executare pe Ionel Ionuţ Neagoe, administratorul Ney Transport SRL, Mihai Gună, patronul Mihtrans SRL, şi Ion Gherghe, fostul director al combinatului Doljchim din Craiova.

Potrivit rechizitoriului, explozia produsă pe 24 mai 2004 a ucis 18 oameni, iar alte 13 persoane au fost rănite. Procurorii care au efectuat ancheta au stabilit că au fost înregistrate distrugeri totalizând peste 260.000 de lei.

Printre victimele de la Mihăileşti se numără jurnalişti, pompieri, localnici şi persoane aflate întâmplător în zonă, precum şi şoferul autocisternei. De asemenea, au fost rănite grav 13 persoane – şeful de post din Mihăileşti, pompieri şi localnici, care au necesitat până la nouă luni de îngrijiri medicale. Opt autovehicule au fost complet distruse, între care două autospeciale de pompieri şi cisterna care transporta azotatul de amoniu. Explozia a provocat în şosea un crater cu un diametru de 21 de metri şi o adâncime de 6,5 metri.

 

Prima instanţă, prima condamnare

 

Pe 20 decembrie 2006, Judecătoria Focşani i-a condamnat pe Ionel Ionuţ Neagoe (administrator al Ney Transport SRL), Mihai Gună (patron al Mihtrans SRL) şi Ion Gherghe (fost director al combinatului Doljchim Craiova) la câte patru ani de închisoare cu executare şi la plata unor despăgubiri colosale. Cei trei inculpaţi au fost condamnaţi pentru câte o acuzaţie de ucidere din culpă, opt acuzaţii de vătămare corporală din culpă şi una de distrugere din culpă.

De asemenea, ei au fost obligaţi să achite în solidar cu părţile responsabile civilmente daune materiale totale de 3,246 milioane de lei şi 430.000 de euro reprezentând despăgubiri morale către părţile vătămate. Familia cameramanului Ionuţ Barbu, care şi-a pierdut viaţa în deflagraţie, trebuia să primească daune morale în valoare de 80.000 de euro şi 55.000 de lei, drept despăgubiri materiale. Familia jurnalistei Elena Popescu trebuia să primească despăgubiri materiale în valoare de 10.000 de lei şi despăgubiri morale în valoare de 60.000 de euro. Fostul şef de post din Mihăileşti, Gabriel Hurlup, urma să primească şi el despăgubiri civile de 10.000 de lei şi 25.000 de euro.

Despăgubirile urma să fie achitate de cei trei inculpaţi în solidar cu societăţile Mihtrans, Ney Transport, Unita Asigurări şi Petrom, proprietarul combinatului Doljchim.

 

Vinovaţi la judecătorie, nevinovaţi la tribunal

 

Ionel Ionuţ Neagoe, Mihai Gună şi Ion Gherghe au făcut apel la Tribunalul Focşani împotriva sentinţei emise de instanţa de fond. Apel au făcut şi societăţile Ney Transport SRL şi Mihtrans SRL, responsabile civilmente, Petrom SA, compania care deţine combinatul Doljchim Craiova, precum şi societatea de asigurări Unita SA, care era obligată să plătească în solidar pagubele stabilite de judecătorie.

Magistraţii Tribunalului Vrancea i-au achitat vineri, 5 octombrie, pe inculpaţii din dosarul exploziei de la Mihăileşti şi au respins ca nefondate toate cererile de despăgubiri formulate de părţile vătămate, ridicând sechestrele asiguratorii asupra bunurilor celor trei.

Instanţa a obligat mai multe părţi vătămate – inclusiv familia Barbu, al cărui fiu, Ionuţ, cameraman la Antena 1, a decedat la locul exploziei – la plata a câte 200 de lei cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa nu a fost definitivă şi a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Galaţi. Această ultimă hotărâre va rămâne definitivă şi irevocabilă. Cei trei inculpaţi în solidar cu părţile responsabile civilmente, mai puţin Unita, trebuie să achite şi daune materiale totale de 3,246 milioane de lei şi 430.000 de euro reprezentând despăgubiri morale către părţile vătămate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII