Deficitul bugetar pe 2007 ar putea fi mai mic

Autori


Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, estimează că, după publicarea datelor finale cu privire la PIB-ul pe 2007, deficitul bugetar revizuit – calculat după metodologia europeană – ar putea fi de 2,5% din PIB, faţă de 2,6 – 2,7%, cât se anunţase în ianuarie. „Deficitul bugetar revizuit, pe 2007, a fost de 2,6% din PIB-ul preliminar. Iar cel al administraţiei centrale a fost de 1,5-1,6% din PIB“, a spus oficialul MEF, cifrele fiind aproape de estimările pe care le-a revizuit în noiembrie.

Vosganian a explicat că aproape 0,5% din deficitul bugetar îl reprezintă despăgubirile pe care CEC le va acorda deponenţilor pentru achiziţionarea de Dacii, dar că acesta este acoperit de emisiunea de titluri de stat, făcută de MEF la sfârşitul anului trecut. Alte 0,5 procente din deficitul bugetar sunt reprezentate de emisiunile de obligaţiuni şi de împrumuturile municipalităţilor, a adăugat ministrul.

Pentru 2008, România ţinteşte un deficit bugetar de 2,7% din PIB, dar Comisia Europeană a arătat că, în conformitate cu calculele sale, deficitul României ar putea depăşi plafonul de 3% prevăzut de Tratatul de la Maastricht.


După 2010, deficitul bugetar trebuie să fie sub 1%, după metodologia europeană.


Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. Dan Rotariu said:

    Deficitul bugetar trebuie sa dispara daca exista echilibru intre venituri si cheltuieli, ba chiar criza economica mondiala care urmeaza (Deja SUA e intr-o puternica recesiune, ca si vestul Europei care a inceput sa fie afectata) ar trebui sa reduca deficitul bugetar spre zero, cel putin, pentru ca doua surse de venit acopera partial deficitul bugetar (pe langa veniturile firesti din taxe si impozite): Vanzarile de actiuni sau procente din averea statului si imprumuturile externe, sau chiar interne. Avand in vedere raul pe care il produc imprumuturile ce sunt cheltuite si nu investite (statul capitalist s-a retras din economie vanzandu-si averea) dar si sursa finita de bani ce pot veni din vanzarea intreprinderilor detinute de stat, singura solutie e diminuarea cheltuielilor. Iar Varujan stie de acest lucru, dar nu face nimic pentru ca de ex. Curtea de Conturi sa aiba paraseasca rolul decorativ sa devina un jucator activ, ca in restul Europei, si sa dispuna masuri, sa fie obligata sa finalizeze cu arestarea si condamnarea celor care cheltuie in bataie de joc banul public, indiferent la ce nivel s-ar afla, prin gestionare frauduloasa a banului public. Totodata este necesara reintroducerea Legii 18/1968, Legea ilicitului, care prevede cercetarea oricarui cetatean care e suspect ca a avut venituri ilicite (nedeclarate in vederea impozitarii, cum ar fi mita, venituri din droguri, contrabanda, furturi) si confiscarea acestora. Deci pentru a putea opri risipa financiara, risipirea fondurilor bugetare e necesar un control drastic al acestor fonduri. Democratie, adica puterea poporului, inseamna ca alesii nu cheltuie cum vor taxele adunate de la popor pentru ca exista institutii si legi care apara averea poporului (Bugetul de Stat, averea personala a cetatenilor) si pedepsesc real (confiscarea averii si inchisoare ) pe cei care fura din averea poporului. Iata de ce e necesar PCR, PCR care a transformat deficitul bugetar in excedent bugetar (se cheltuia mai putin decat se incasa la bugetul statului), PCR care a dat Legea 18/1968 prin care verifica atat averile activistilor ca si pe ale oamenilor de rand care afisau o avere mai mare decat veniturile licite si pedepsea vinovatii! Nici una activist PCR nu a avut averi in strainatate, nici un activist PCR nu a avut avere (o casa si o masina cel mult in proprietate ceea ce nu inseamna avere) iar activistii PDL, PSD, PNL, PRM, PC au averi si conturi in strainatate ca sa le ascunda de romanii care s-ar putea odata sa se destepte si sa voteze un partid comunist precum PCR.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 29 februarie 2008

Actualitate

» Băsescu către Predoiu: Speculaţiile privind activitatea anterioară nu vă vor afecta ca ministru
» Scurte stiri
» Radu Stroe a aflat “uluit” de la televizor că nu va conduce Ministerul Apărării
» Dascălii îşi apără şcolile

Local

» Târgujienii, nemulţumiţi de lipsa parcărilor
» Pâinea continuă să se scumpească
» Deficitul bugetar pe 2007 ar putea fi mai mic
» Solomon, primul în sondaj
» Nava eşuată, readusă pe şenal
» Un copil a căzut în cap din troleibuz
» 75 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile
» „Matca“, un nou spectacol la Zilele Marin Sorescu
» Au vândut inele contrafăcute
» Hacker cercetat de poliţişti

Gorj

» Complex comercial agricol de zeci de milioane de euro
» Şi-a dat duhul în camera de detenţie
» 12 primari de trei stele în judeţul Gorj

Sport

» BC Vâlcea a pierdut, CET a bătut
» Un nou eşec în faţa liderului
» Au zburat spre Togliatti
» Lucian Bute îşi apără centura
» Bannerele, la control
» Pandurii, la Happy Hour
» Vâlcea se bate pentru puncte la Hunedoara
» Gorjenii, eliminaţi
» Victorie pentru o primăvară liniştită
» Spania şi-ar putea pierde locul la Euro
» Liliecii le-au făcut viaţa grea extratereştrilor
» Eduardo a fost externat
» Sepsi, integralist la Benfica
» Marius Niculae a înscris pentru Inverness
» Abramovici visează frumos
» Bayern s-a chinuit cu 1860 München
» Lens a avut meci dificil cu Le Mans
» Au câştigat şi fără Mutu

Bani & Afaceri

» Scurte ştiri
» Ford – creditor cu dobândă în acţiuni
» Autorităţile doljene bat palma cu americanii

Magazin

» Apariţii editoriale
» Fereşte-te de radar
» Întreruperi energie electrică
» Telefoane utile
» Agenda evenimentelor
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită
» Barcelona – istorie, tradiţii şi influenţe culturale

Opinii

» Discutând serios despre cazul Ford
» Mare brânză în oraşul academic

Top