11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimării ţepuite de firme de consultanţă

Primării ţepuite de firme de consultanţă

Ţeapa pe care şi-au luat-o primăriile din Olt depunând la Direcţia Agricolă studii de fezabilitate depăşite, în vederea obţinerii de fonduri europene pentru dezvoltarea zonelor rurale, a fost pusă pe tapet ieri la Colegiul prefectural.

 

 

OLT. Peste 100 de astfel de studii au fost depuse la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), în baza cărora ar fi urmat să fie întocmite şi proiectele tehnice pentru accesarea de fonduri europene, care vor curge de la UE până în 2013, pentru dezvoltarea agriculturii şi infrastructurii rurale, dacă studiile ar fi fost bune. Dar nu sunt, pentru că firmele de proiectări au folosit un model-cadru depăşit, utilizat pentru obţinerea fondurilor SAPARD. Pentru noile fonduri ce se vor derula prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) trebuia utilizat, la întocmirea SF-urilor, un standard nou, prevăzut de Hotărârea de Guvern nr. 28/2008.

Sesizându-se din presă despre păcăleala a zeci de primării care au apelat degeaba la unele firme de consultanţă şi proiectări, subprefectul Marin Grigore a cerut ieri amănunte Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală despre cum s-a ajuns la această situaţie şi cum ar putea fi ea remediată. Unii s-au spălat pe mâini, arătând spre firmele care au proiectat cele peste 100 de studii de fezabilitate cu care beneficiarii se pot spăla pe cap. Respectivele firme trebuia să ştie de modificările legislative. Cert este că ele şi-au încasat banii. Un astfel de proiect a costat de la câteva mii la zeci de mii de lei, în funcţie de valoarea proiectului.

Alţii susţin că documentaţiile pot fi doar modificate de societăţile care le-au întocmit. Primăriile trag speranţe ca proiectele lor să fie declarate eligibile şi să obţină banii de care au nevoie fie pentru modernizarea drumurilor locale, fie pentru reabilitarea căminelor culturale, pentru canalizare sau pentru introducerea alimentării cu apă. „Cum au fost întocmite aceste proiecte? A cui este vina? Toţi potenţialii beneficiari trebuie să fie pregătiţi cu documentaţiile când vin astfel de fonduri importante. Cum s-a putut întâmpla asta?“, a vrut să ştie subprefectul Grigore. Şi i s-a spus de către Dumitru Niculescu, directorul DADR, că vina nu este a instituţiei acestuia. Vinovat pare să fie adjunctul acestuia care conduce compartimentul de dezvoltare rurală, Marin Ceauşu, care a aflat de la presă că legislaţia privind conţinutul-cadru al unui studiu de fezabilitate s-a schimbat între timp. Marin Ceauşu este cel care a primit toate studiile de fezabilitate la DADR.

Indignat de această problemă s-a arătat şi directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Constantin Oprea, care susţine că documentaţiile pentru accesarea fondurilor europene ce se vor derula prin APDRP se depun la oficiul pe care îl conduce.

Ţinând cont că depunerea proiectelor pe măsurile 121, 123 şi 322 va fi demarată pe 3 martie, primăriile care au luat plasă cu studiile de fezabilitate vor pierde primul val.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS