14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalEuropa ne vrea curaţi şi civilizaţi

Europa ne vrea curaţi şi civilizaţi

Sub egida „Afaceri prietenoase pentru mediu“, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a organizat la Craiova o conferinţă cu oamenii de afaceri din zonă. Obiectivul îl constituie impulsionarea accesului la fondurile europene destinate unui mediu sănătos şi durabil.

 

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a deschis ieri la Craiova seria conferinţelor pe tema „Afaceri prietenoase pentru mediu“. Lucia Ana Varga, ministru secretar de stat, a declarat că Oltenia este una dintre regiunile în care politica agresivă dusă de-a lungul anilor asupra mediului a condus la deşertificarea sudului ţinutului, fenomen aproape ireversibil, cu implicaţii nebănuite care pot merge până la schimbarea stilului de viaţă al locuitorilor. Una dintre metodele prin care se pot preîntâmpina asfel de fenomene este dezvoltarea unui cadru de afaceri prietenos, prin accesarea de proiecte din programele pe care România le-a lansat cu sprijinul Uniunii Europene.

 

România, la coada Europei

 

Peste 30 la sută din populaţia României nu este racordată la reţelele de alimentare cu apă potabilă şi la canalizare, ţara noastră fiind pe locul doi în Uniunea Europeană ca necesar de investiţii în modernizarea reţelei de apă. Doar 52 la sută din populaţia României beneficiază de servicii de canalizare şi alimentare cu apă, în timp ce 16 la sută nu are acces la servicii de alimentare cu apă potabilă, şi 32 la sută nu are alimentare cu apă şi canalizare.

România stă foarte prost la acest capitol comparativ cu statele din Uniunea Europeană. În Cehia, 90 la sută din populaţie beneficiază de reţele de alimentare cu apă şi canalizare, în timp ce în Ungaria 90 la sută din populaţie este racordată la reţeaua de alimentare cu apă şi 62 la sută, la servicii de canalizare. România este pe locul doi în rândul ţărilor din Uniunea Europeană ca necesar de investiţii în modernizarea reţelei de apă şi canalizare după Polonia.

Reţeaua de canalizare din ţara noastră măsoară 18.381 de kilometri şi doar 11,5 milioane de locuitori sunt racordaţi la sistemul de canalizare. Practic, 90 la sută din locuitorii din mediul urban beneficiază de canalizare şi doar 10 la sută din locuitorii aflaţi în mediul rural au acces la reţeaua de canalizare. Nici la capitolul gestionarea apelor epurate nu stăm mai bine.

Peste 50 la sută din apele contaminate nu sunt epurate. Este o situaţie provocată de faptul că din cele 1.300 de staţii de epurare a apelor, peste 63 la sută nu funcţionează. În ultima categorie se înscrie şi Craiova.

România va trebui să investească aproximativ 9,5 miliarde de euro până în 2018 pentru dezvoltarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare în oraşele cu peste 10.000 de locuitori, din care 5,7 milioane de euro, pentru staţiile de epurare şi 3,8 milioane de euro, pentru reţelele de canalizare.

 

Şapte ani până la apă curată

 

Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, prezent la conferinţa de la Craiova, a apreciat că una dintre priorităţile şi obligaţiile pe care şi le-a asumat România este aceea de reducere cu 20% a gazelor de emisie până în 2020, lucru foarte greu de realizat, în condiţiile în care mediul de afaceri s-a arătat până în prezent destul de ostil la ideea protejării mediului în care trăim. Aplicarea pachetul legislativ pe care România şi l-a asumat va genera multe obligaţii ale mediului de afaceri. Obligaţiile vor genera oportunităţi dacă avem în vedere faptul că pentru protejarea mediului s-au alocat sume uriaşe pentru România, care pot fi accesate prin derularea proiectelor în domeniu.

„Trebuie să ne gândim la o dezvoltare durabilă, şi nu neapărat să scăpăm de şomaj“, a spus înfocatul activist al apărării mediului, Bogdan Olteanu. Directorul general al Apelor Române, Marius Postelnicescu, a atras atenţia reprezentanţilor mediului de afaceri din zonă că directiva „Cadrul Apei“ va trebui implementată până în anul 2015, termen la care toată populaţia României trebuie să aibă acces la apă potabilă, iar până în 2018 accesul trebuie să fie asigurat şi la canalizare. Rămâne de văzut dacă mediul de afaceri din Oltenia va rezona la cerinţele Uniunii Europene, pe care România s-a angajat să le respecte.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU