Bacalaureatul, obligatoriu pentru primari

Autori


Senatorii le cer candidaţilor la primării să aibă diplomă de bacalaureat sau studii superioare. Cei care concurează pentru funcţia de primar de comună sau de oraş trebuie să aibă studii minime liceale şi diplomă de bacalaureat, în timp ce candidaţii la primării de municipii trebuie să aibă studii superioare absolvite cu diplomă, potrivit unei propuneri legislative ce a fost adoptată de Senat.

Iniţiativa legislativă modifică Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi a fost adoptată tacit, pentru că senatorii nu au dezbătut-o înainte de termenul legal, care expira pe 25 februarie. Proiectul de lege, care va merge la Camera Deputaţilor, introduce noi condiţii pentru cei care vor să se înscrie în cursa pentru primării de oraşe şi comune, doritorii trebuind să depună la dosar şi diplomele de bacalaureat sau licenţă. Potrivit iniţiativei, au dreptul să fie aleşi primari cetăţenii cu drept de vot care au îndeplinit, până la data alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani şi care sunt absolvenţi de studii medii liceale, pentru candidaţii la funcţia de primar al comunelor şi oraşelor, respectiv studii superioare, pentru cei aflaţi în cursa pentru funcţia de primar al muncipiilor.

 

Guvernul se opune


 

Guvernul se opune însă acestui act normativ, susţinând că aceste cerinţe de studii minime sunt neconstituţionale, îngrădind dreptul de a candida pentru o funcţie în organele administraţiei publice locale. Potrivit art. 16, alin. 3 din Constituţie, funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, iar statul garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestora. „Chiar dacă gradul de pregătire profesională a primarului contribuie la îndeplinirea în mod corespunzător a atribuţiilor ce îi revin potrivit legii, condiţionarea accesului la această funcţie de pregătirea profesională nu ia în calcul faptul că pentru ea se cer, în primul rând, calităţi de gospodar“, potrivit motivării guvernului.

Senatul este prima Cameră sesizată în această speţă, proiectul urmând să fie tranşat la Camera Deputaţilor.Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. Gabi said:

  Normal ca nu vor, sa le fuga lor ciolanu, mai bine sa punem absolventi de gradinita, k este suficient :))

 2. ADITA said:

  La nivelul unei comune sunt probleme sociale,de invatamant, de sanatate,juridice, etc.EL,primarul,
  tr ebuie sa le cunoasca pe toate,sa le inteleaga, sa le rezolve corect pe toate.Numai un om foarte bine
  pregatit face fata la asemenea probleme.De aceea, primarul,trebuie sa aiba studii superioare ,obliga-
  toriu,si ,astazi,mai mult ca oricand,trebuie stiuta de TOATA LUMEA,activitatea pe care a desfasurat- o pana in prezent

 3. Dana said:

  Toata lumea ia diplome acum Ma gandesc ca Primarul din Carcea era tractorist. A facut acum o facultate si este inginer. Mai mult se semneaza primar inginer. Asteptam titlul de doctor .

 4. taz said:

  evident ca nu vor senatorii… daca maine-poimaine ii vine la vreunul ideea ca si senatorii sa aiba macar BAC-ul ?? nu ramanem fara multi alesi ??

 5. gospodina said:

  Si calitatile de gospodar cum le dovedeste? Cu diploma de gospodar? Ca uite la primarul nostru ce gospodar este: praf, mizerie, certuri pe parcari., strazi neasfaltate, etc, si intrati pe site-ul primariei sa vedeti ce scrie sub poza lui: dr. ec. . Dupa ce intra in functii, toti isi iau si diplome de la aia de le dau cu toptanu, (si nu doar in administratia publica); avem facultate de specialitate in Craiova, citi absolventi a angajat primarul nostru in ultimii 4 ani, si pe ce posturi?
  Le cere experienta, dar nu face un parteneriat cu facultatea, sa aduca studentii in practica acolo in primarie, sa faca cite ceva, sa-i ajute pe functionarii care se pling tot timpul cit de incarcati de sarcini sunt; poate ar veni cu idei noi; ar cistiga de ambele parti, dar se complac in starea asta, si de pierdut pirdem noi cetatenii, atit timpul cit si banii din impozitele ce ni se iau.

 6. Vai de noi said:

  Am avut primari si cu facultate si cu “Stefan Gheorghiu” si fara diploma de bacalaureat, dar niciunul nu a facut mare lucru… ba gresesc, toti si-au rotunjit veniturile, si-au marit averile, si-au aranjat rudele si multe altele in folos personal. Asa ca nu stiu daca mai contaza pregatirea profesionala pentru ca, am observat ca cine vrea sa se inbogateasca intra in politica, isi alege un partid si candideaza la o functie din administratie. Am mai observat ca cei mai multi dintre cei care fac politica nu prea stiu sa faca altceva, stiu oamenii sa dea din gura, sa minta, uneori, chiar frumos si din pacate unii dintre ei sunt crezuti de popor. Parerea mea este ca, totusi, ar fi bine sa se faca o selectie si din acest punct de vedere pentru ca cei cu o pregatire superioara, uneori mai discern si cred ca poate vor intelege problemele prin care trec scolile, mai ales cele din mediul rural. Ar fi bine ca aceasta lege sa intre in vigoare inainte de algerelie din acest an.

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 28 februarie 2008

Actualitate

» ACSA, cu 27 de milioane de euro mai scumpă

Local

» Locuinţe ANL, doar până la 38 de ani
» Acces liber la documentele PCR
» Scurte ştiri
» PSD îşi trimite adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean
» Amenzi usturătoare de la Garda de Mediu
» Prostituate sancţionate
» Bărbatul mort pe stradă, identificat
» Hoţ de biciclete, depistat de jandarmi
» Poliţia Comunitară, mai scumpă
» Liberalii nu fac alianţe cu pedeliştii
» Averile ilicite ale demnitarilor se confiscă
» Senatorii au decis majorarea alocaţiilor familiale complementare
» Incendiu la Primacons Grup
» Bacalaureatul, obligatoriu pentru primari
» Prins în timp ce încerca să mituiască un poliţist
» Angajaţii Esox stau cu frica în sân
» Dacă nu modernizăm sistemul de învăţământ, sacrificăm România
» Primării ţepuite de firme de consultanţă
» Uninominal la pachet cu privatizarea Daewoo
» A introdus mercur în ţară
» Navă eşuată pe Dunăre
» ROVIGO a intrat în pâine la ICM
» Grevă de două ore în administraţie
» Şefii minerilor, penalizaţi pentru indisciplină

Dolj

» „Diversiune manipulativă“ contra „răpiri KGB-iste“
» Concursuri la IPJ Dolj

Gorj

» O nouă rută de transport în comun în Târgu Jiu
» Spectacol de teatru gratuit pentru femei
» Jurnaliştii gorjeni, prieteni ai Protecţiei Civile
» Incendiu la Bâlteni
» Un hoţ a întrerupt legăturile telefonice între două staţii CFR
» Program de împăduriri în Gorj
» Au obţinut credite bancare cu acte false
» Poliţiştii comunitari, cu ATV-urile după cai

Sport

» Scurte ştiri
» SCM-U organizează turneul semifinal
» Sorin Toacsen şi-a aniversat ziua prin muncă
» Mergem să câştigăm
» Fotbal feminin la Craiova
» Oltenia îşi ştie adversarii
» Obiectiv în Zăvoi – promovarea
» Pandurii vor în careul de aşi
» Dănănae stă două etape

Magazin

» HOROSCOP
» Definiţi-vă talia cu cremă remodelantă
» Tunsorile primăverii 2008
» Scurte ştiri

Opinii

» Florinel se mărită!
» Scandaluri noi la practicile vechi

Top