10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajaţii Esox stau cu frica în sân

Angajaţii Esox stau cu frica în sân

Deşi sunt nemulţumiţi, oamenii nu au avut curajul să îşi spună problemele în faţa inspectorilor de muncă.

 

OLT. Angajaţii firmei Esox din Caracal, deşi sunt nemulţumiţi de perioadele lungi de concedii fără plată la care sunt obligaţi, nu au curaj să îşi spună problemele instituţiilor care le-ar putea rezolva situaţia. Controlul realizat de inspectorii de muncă zilele trecute nu a putut scoate la iveală nici o neregulă, întrucât cererile de concediu erau semnate de muncitori, care nu au recunoscut nici în ruptul capului că au fost obligaţi să stea acasă fără să fie plătiţi. Ei se tem că vor fi concediaţi şi spun că nu au unde să muncească.

Problemele au început să apară încă din lunile noiembrie şi decembrie ale anului trecut, după cum susţin angajaţii. La început, dorind să îşi păstreze locul de muncă şi sperând că situaţia nu se va repeta, au făcut cereri. De atunci şi până de curând însă, seria celor obligaţi să solicite aceste concedii părea să nu mai aibă sfârşit. Pentru că se îngropaseră în datorii, câteva angajate au decis să pună capăt situaţiei. Printr-o reclamaţie trimisă către Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, ele au sperat că vor reuşi. Nu a fost aşa. S-a dovedit că, deşi jonglează legea după bunul său plac, administratorul societăţii nu poate fi tras la răspundere în nici un fel. „Am fost acolo şi, din punct de vedere legal, nu am constatat nici un fel de problemă. Toate concediile sunt date în baza unor cereri scrise şi semnate de angajaţi. Întrebaţi dacă au fost obligaţi să facă aceste cereri, ei au spus că nu, motivând că au diverse probleme personale de rezolvat, motiv pentru care solicită concediile fără plată. Noi controlăm exact aşa cum spune legea şi nu putem trage la răspundere angajatorul. Cei care trebuie să pună punct situaţiei sunt muncitorii. Trebuie să înţeleagă faptul că, dacă nu îşi spun problemele, nu îi poate ajuta nimeni. Au trecut vremurile când nu scoteau o vorbă în faţa patronilor“, a spus Eugen Mitu, inspectorul-şef al ITM.

Angajaţii de la Esox nu sunt singurii care suportă cu greu condiţiile de muncă impuse de patroni. La unele dintre firmele de construcţii sau confecţii textile oamenii muncesc de dimineaţa până seara pe salarii de mizerie şi, uneori, fără contract de muncă. Atunci când vine vorba însă să reclame neregulile, dau înapoi de teamă că vor fi concediaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS