17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNeinteresaţi de confort

Neinteresaţi de confort

Doar şapte blocuri din peste 500 au intrat în cursa pentru reabilitare termică.

 

 

 

Asociaţiile de proprietari din Târgu Jiu nu sunt interesate de reabilitarea termică a blocurilor sau de modernizarea faţadelor, doar pentru şapte imobile fiind întocmită documentaţia necesară. În ultimii 18 ani, în municipiu au fost construite mai puţin de zece blocuri.

Unii preşedinţi de asociaţii aşteaptă ca programul naţional de reabilitare termică a blocurilor să fie demarat. Cu toate că acesta pare să se fi împotmolit undeva la Bucureşti, şase asociaţii de proprietari din Târgu Jiu au depus deja documentaţii şi au întocmit actele necesare pentru a fi pregătite atunci când lucrurile vor începe să funcţioneze. Faţă de cei care nici măcar nu se gândesc la confortul termic al locuinţelor şi la modernizarea aspectului exterior al blocurilor, câteva asociaţii au obţinut hotărârea de consiliu local necesară pentru a beneficia de contribuţia din partea guvernului, respectiv a administraţiei locale.

 

Procedură greoaie

 

În prezent, şapte cereri au fost aprobate printr-o Hotărâre a Consiliului Local din Târgu Jiu, pentru înlesnirea procedurilor de reabilitare termică. Toate cele şase asociaţii de proprietari vor intra în programul naţional de reabilitare termică a locuinţelor, putând să aibă acces la asistenţa de specialitate şi, în cele din urmă, la fonduri: „Avem patru cereri din anul 2006 şi trei din 2007. Noi am trecut aceste cereri prin consiliul local şi apoi au fost trimise la guvern. Legea spune că 33% este contribuţia proprie a asociaţiei, 33% a consiliului local şi 34% a guvernului. Deocamdată, documentaţia este la guvern şi aşteptăm să vedem ce se va decide. Se vor realiza în prima fază un proiect şi auditul energetic al clădirii, pe banii statului, după care vor fi propuse asociaţiei câteva variante de preţ“, a declarat Toma Şărămăt, şeful Serviciului care coordonează activitatea asociaţiilor de proprietari din Târgu Jiu.

 

S-a construit foarte puţin

 

După cum a precizat Toma Şărămăt, pentru reabilitare au prioritate blocurile din prefabricate. Dosarul care trebuie depus la Primăria Târgu Jiu, în vederea elaborării unui proiect de hotărâre de consiliu local, conţine o cerere, un proces-verbal şi o fişă de identificare a imobilului. În Târgu Jiu există 540 de blocuri, majoritatea construite înainte de 1989. Din datele Primăriei Târgu Jiu, în ultimii 18 ani, în municipiu au fost construite mai puţin de zece blocuri noi, respectiv cele ANL, şi câteva blocuri Miven Kier, cu o finanţare externă. Cazurile în care faţadele imobilelor au fost modernizate pot fi numărate pe degetele de la o mână, majoritatea blocurilor din Târgu Jiu având aceeaşi înfăţişare ca înainte de 1989.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS