Acasă Local Dolj Sindicaliştii se opun impozitării cadourilor

Sindicaliştii se opun impozitării cadourilor

„Munceşti? Eşti fraier!“. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România filiala Dolj, care ameninţă cu proteste dacă ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse nu revine asupra impozitării cadourilor primite de salariaţi.

Potrivit Ordinului nr. 92/2008, sintagma „venit brut“ cuprinde şi bonusurile, stimulentele, indemnizaţiile de concediu, primele de sărbători, precum şi „cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 Martie sau cu orice altă ocazie“. Acestea vor fi impozitate conform legislaţiei în vigoare.

„Prin acest ordin s-a decis să se reţină contribuţia de 9,5% către Casa de Pensii şi din prime şi cadourile de Crăciun, de Paşte sau de 8 Martie. Nu puteam să nu reacţionăm la acest lucru“, a declarat Marinela Didu, preşedinta Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) Dolj.

Potrivit acesteia, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse ar trebui să-şi schimbe numele ca urmare a unei astfel de decizii.

„Domnul ministru demonstrează că eşti mai câştigat dacă stai acasă ca şomer decât dacă munceşti. Ca urmare a deciziilor haotice pe care le ia, guvernul nu face altceva decât să golească ţara de salariaţi. Nemulţumirea noastră e aceea că statul încurajează «nemunca», plătind-o foarte bine“, a adăugat Didu, care a subliniat că nu are absolut nimic cu şomerii, dar consideră că prin aceste decizii guvernul le transmite oamenilor din câmpul muncii mesajul potrivit căruia, dacă muncesc, vor fi taxaţi.

 

Decizia susţine munca la negru

 

„Ordinele nr. 91/2007 şi nr. 92/2008 în mod cert ne îndeamnă: «Nu munciţi!». Considerăm că, dacă guvernul nu revine asupra actelor normative emise şi nu-şi îndreaptă atenţia asupra salariaţilor, ne vom confrunta cu situaţia în care salariaţii îşi vor implora patronii să îi angajeze la negru pentru a nu mai suporta atâtea taxe, impozite şi contribuţii“, a explicat Marinela Didu, care a precizat că, menţinând această reglementare, se creează un precedent foarte periculos.

În plus, potrivit acesteia, salariaţii ameninţă deja că, dacă situaţia o să continue în această direcţie, o să facă în aşa fel încât să nu-şi îndeplinească norma şi să îngroaşe numărul şomerilor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj neimpozabilă, cursuri gratuite de recalificare, precum şi de ajutoare la căldură în sezonul rece (cinci luni). În plus, perioada de şomaj constituie vechime în muncă.

„În Dolj, cuantumul minim de şomaj stabilit pentru ianuarie este de 375 de lei, iar cel maxim este de 704 lei. În acest timp, salariul minim pe economie este de 500 de lei impozabili“, a spus Marinela Didu. Potrivit acesteia, în cazul în care nu se va reveni asupra deciziei de impozitare a cadourilor, nu este exclus să urmeze proteste.

Vor veni muncitori din Filipine şi Bangladesh

Potrivit reprezentanţilor CSDR, în Dolj, în industria textilă şi cea a construcţiilor, pentru că există deficit de forţă de muncă, este posibil să vină muncitori din alte colţuri ale lumii. „Din informaţiile avute, în Dolj vor veni muncitori din Filipine şi Bangladesh. E jenant să ai 8.000 de şomeri şi să angajezi 1.000 de muncitori străini“, a declarat Marinela Didu.

Exit mobile version