17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoaptea anarhiei la Belgrad

Noaptea anarhiei la Belgrad

Manifestaţia împotriva declarării independenţei Kosovo a degenerat în violenţe fără precedent pe străzile capitalei Serbiei.

Peste 150.000 de oameni au participat joi la mitingul organizat la Belgrad, pentru a protesta împotriva declarării independenţei Kosovo. Protestatarii au agitat steaguri sârbe, dar şi drapelele Spaniei şi României, două ţări membre UE care nu recunosc independenţa Kosovo. Alţii au avut drapelul Rusiei, marele aliat al Serbiei în respingerea independenţei.

 

„Kosovo este prenumele Serbiei“

 

Într-un discurs susţinut în faţa a peste 150.000 de manifestanţi, premierul sârb Voislav Kostunita şi-a luat angajamentul că Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa. „Kosovo este prenumele Serbiei, Kosovo aparţine Serbiei, poporului sârb. A fost astfel dintotdeauna şi va rămâne aşa pentru totdeauna. Nu există forţă, ameninţare, pedeapsă suficient de grele pentru a determina un sârb să spună altceva decât «Kosovo este al Serbiei!». Atâta timp cât Serbia va exista ca ţară, noi nu vom recunoaşte acest nou stat, creat prin încălcarea principiilor pe care se sprijină lumea civilizată“, a spus acesta.

Numeroase personalităţi, printre care fostul star al baschetului, Dejan Bodiroga, celebrul regizor Emir Kusturica şi steaua fotbalului mondial, Novak Djokovici, şi-au exprimat susţinerea pentru manifestaţie.

 

Opt ambasade devastate

 

Manifestaţia a degenerat însă, iar anarhia s-a instaurat timp de câteva ore pe străzile Belgradului. Zeci de mii de oameni s-au dus la Catedrala „Sfântul Sava“, pentru a asista la o slujbă pentru Kosovo, în timp ce violenţele se extindeau în oraş. Zeci de vehicule blindate ale poliţiei, precum şi scutieri s-au deplasat pe bulevardul Kneza Milosa, unde se află majoritatea ambasadelor, pentru a-i dispersa pe protestatari. Oameni mascaţi, care foloseau bâte sau pietre scoase din caldarâm, au atacat şi devastat opt ambasade – ale Statelor Unite, Turciei, Croaţiei, Marii Britanii, Belgiei, Germaniei, Bosniei-Herţegovina şi Canadei – dar şi 90 de magazine, inclusiv un McDonald’s. De asemenea, au fost distruse mai multe vehicule. Preşedintele sârb Boris Tadici, aflat în vizită în România, a lansat un apel la calm după incidentele de joi seară de la Belgrad, cerând „încetarea imediată a violenţelor şi a atacurilor asupra ambasadelor“. Însă, abia spre dimineaţă poliţia a reuşit să reinstaureze ordinea în capitala Serbiei.

Bilanţ

În urma violenţelor petrecute joi la Belgrad, o persoană a murit şi 130 au fost rănite, dintre care 52 de poliţişti, iar alte 192 au fost arestate. Un cadavru carbonizat a fost descoperit în Ambasada Statelor Unite, pe care manifestanţii au incendiat-o. Ambasada americană a precizat că nu este vorba despre nici un angajat al reprezentanţei diplomatice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII