10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnimale ucise cu momeli toxice

Animale ucise cu momeli toxice

Zeci de animale de pe o stradă din Râmnicu Vâlcea au murit după ce au mâncat momeli toxice. Poliţia încearcă să identifice persoanele care au aruncat otrava.

Câinii, pisicile, găinile şi chiar porcii oamenilor de pe strada Lespezi din Râmnicu Vâlcea mor pe capete, de aproximativ trei săptămâni. Persoane încă neidentificate de poliţie au aruncat pe marginea drumului momeli toxice pe care animalele le-au mâncat. Iulian Puican locuieşte pe strada Lespezi şi joi după-amiază a mers să îşi plimbe câinele.

„Am ieşit să îl plimb pe drum, unde a adulmecat ceva pe jos. Nu a mâncat nimic, dar imediat a început să facă spume la gură şi să îi curgă sânge pe nas. L-am dus la medicul veterinar, dar nu l-a putut salva. Am mai avut un câine care a dispărut şi apoi l-am găsit mort“, a povestit Iulian Puican.

Bărbatul spune că în zonă animalele mor pe capete cam de trei săptămâni, perioadă în care au decedat aproximativ 30 de câini, şase pisici, 14 găini şi doi porci. „Nu prea mai sunt animale în zonă din cauza otravei. Eu nu am văzut pe nimeni care să fi aruncat aceste substanţe pe marginea drumului. Sunt vecini care susţin că angajaţi ai Administraţiei Domeniului Public (ADP) de la primărie au aruncat otrava ca să omoare câinii maidanezi“, a declarat Iulian Puican.

 

DSVSA a ridicat probe

 

După ce câinelui i s-a făcut rău joi, Iulian Puican a anunţat Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea şi poliţia să meargă în zonă pentru a face cercetări şi pentru a identifica persoanele care au aruncat otrava. „Reprezentanţi ai poliţiei au fost în zonă şi, după primele cercetări, au spus că e vorba de o substanţă foarte periculoasă. Sper să rezolve problema, pentru că otrava e pusă periodic pe marginea drumului şi e un pericol pentru copii“, a menţionat Iulian Puican.

Angajaţii DSVSA Vâlcea au ridicat de pe strada Lespezi probe pentru analize din momelile toxice şi cadavrul unui câine. „Am fost sesizaţi din partea localnicilor că sunt momeli toxice în zonă. Angajaţi ai direcţiei au mers acolo unde au găsit un câine în agonie şi au ridicat probe. Deocamdată, nu se poate spune de ce substanţă e vorba pentru că durează până ies analizele şi nici nu ştim cine le-a aruncat“, a declarat Florinel Constantinescu, directorul DSVSA Vâlcea.

 

Momelile toxice, interzise din 1991

 

Agenţi ai Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Vâlcea fac cercetări pentru a identifica persoanele care au aruncat momelile toxice în zonă. „Momelile toxice găsite aici sunt interzise din 1991 şi se fac cercetări pentru a identifica autorul. Deocamdată, nu avem nici un suspect“, a spus subinspectorul Diana Smărăndoiu, purtătoarea de cuvânt a IPJ Vâlcea.

Dacă persoana care a aruncat otrava în zonă va fi identificată, aceasta riscă să facă închisoare de la şase luni la trei ani ori să fie sancţionată cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 10.000 de lei, conform Legii nr. 8/2008, art. 6, alineatul 2, litera a.

Laurenţiu Teodorescu, directorul ADP, din cadrul Primăriei Râmnicu Vălcea, a precizat că angajaţii serviciului pe care îl conduce nu au pus nici o momeală toxică pe strada Lespezi, mai ales că acestea nu se mai folosesc, fiind interzise din 1990-1991.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII