10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalKFOR acuză violenţele sârbilor din Kosovo

KFOR acuză violenţele sârbilor din Kosovo

Comandantul forţei NATO în Kosovo, Xavier Bout de Marnhac, i-a acuzat ieri pe „liderii locali“ sârbi din nordul provinciei Kosovo că au organizat atacurile de marţi împotriva celor două puncte de trecere a frontierei. „Unii lideri locali şi-au asumat o uriaşă responsabilitate, implicând copii şi femei în această operaţiune şi punându-i în pericol“, a spus generalul, după discuţiile cu preşedintele kosovar, Fatmir Sedjiu, şi cu premierul Hashim Thaci.

„Liderii ar trebui să reflecteze serios asupra responsabilităţii lor, atunci când declanşează astfel de manifestaţii. Doresc să spun tuturor că sunt foarte conştient de determinarea mea de a menţine şi restabili securitatea în Kosovo şi nimeni nu trebuie să pună la îndoială hotărârea mea“, a subliniat generalul.

Atacurile din ultimele zile atrag atenţia asupra problemelor cu care se va confrunta misiunea UE pentru Kosovo, a cărei desfăşurare va începe în curând. Premierul kosovar, Hashim Thaci, a minimalizat atacurile, spunând că totul este sub controlul autorităţilor NATO, poliţiei ONU şi kosovare“.

Ministrul sârb pentru Kosovo a declarat că incidentele „poate că nu sunt plăcute, dar sunt legitime“.

 

Atacuri conforme cu politica Belgradului

 

Ministrul sârb pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, a declarat marţi seară că acţiunile sârbilor din Kosovo nu au fost iniţiate de Belgrad, însă incendierea celor două puncte administrative de frontieră de la Jarinje şi Brnjak, în semn de protest faţă de încercările Pristinei de a-şi impune autoritatea în nord, este „în conformitate cu decizia guvernului sârb privind preluarea poliţiei vamale“. Samardzici a declarat că distrugerea punctelor de frontieră este o reacţie directă a populaţiei din zona de nord a râului Ibar, care nu recunoaşte independenţa proclamată unilateral a Kosovo. „Cred că este (o acţiune) legitimă. Poate că nu este plăcută, dar este legitimă“, a declarat acesta, referindu-se la acţiunile din 19 februarie ale sârbilor care au vandalizat punctele vamale şi au incendiat mai multe autovehicule ale acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII