13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalICM a scăpat de BNP Consult

ICM a scăpat de BNP Consult

BNP Consult Craiova nu mai este lichidatorul Societăţii Comerciale de Închidere şi Conservare Mine (ICM) SA Târgu Jiu.

 

GORJ. Tribunalul Gorj a respins ieri contestaţia depusă de BNP Consult împotriva hotărârii Adunării Creditorilor de numire a altui lichidator. De asemenea, judecătorul sindic a luat act de hotărârea Adunării Creditorilor de numire ca lichidator al societăţii ROVIGO. Sentinţa poate fi atacată cu recurs, iar procesul se poate judeca la Curtea de Apel Craiova. Până atunci, reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj spun că decizia instanţei de judecată trebuie pusă în aplicare.

 

Istoria falimentului ICM

 

ICM a intrat în faliment în toamna anului trecut, ca urmare a deciziei Tribunalului Gorj, care a stabilit şi lichidatorul societăţii: BNP Consult din Craiova. Falimentul ICM a fost cerut de societatea ARC Târgu Cărbuneşti a controversatului om de afaceri Clement Mocanu, care a construit vile mai multor mahări din judeţul Gorj, în schimbul unor favoruri. Datoria pe care ICM o avea către ARC era de 600.000 de lei, care între timp a fost achitată. Firma BNP Consult a fost desemnată de judecătorul sindic Mirela Diaconu, deşi avea cel mai mare comision din toate ofertele depuse de către alte societăţi de profil. Fosta administraţie a ICM a făcut recurs împotriva acestei hotărâri judecătoreşti, dar Curtea de Apel Galaţi a respins acţiunea, iar sentinţa a rămas definitivă. În tot acest timp, BNP Consult a încasat sume mari de bani, dar nu a plătit nimic la bugetul de stat. În consecinţă, Adunarea Creditorilor ICM a decis înlocuirea BNP Consult cu societatea ROVIGO din Bucureşti. Această hotărâre a fost contestată în instanţa de judecată de către BNP, iar ieri a fost pronunţată sentinţa.

Procedura este foarte greoaie, iar în tot acest timp, în contul BNP au intrat milioane de lei. De menţionat este şi faptul că judecătorul sindic Mirela Diaconu, care a dat multe decizii favorabile BNP Consult, a fost înlocuită.

 

BNP Consult a încasat 40 de milioane de lei, dar nu a plătit nimic la buget

 

BNP Consult SA Craiova a încasat sume uriaşe din recuperarea datoriilor ICM Târgu Jiu. Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj, Gheorghe Paraschivu, a declarat că BNP Consult nu a plătit nimic la bugetul de stat, deşi a realizat încasări de 40 de milioane de lei noi şi a oprit comisionul aferent de zece la sută: „BNP Consult nu a plătit nici un leu din datoriile acumulate la bugetul de stat. În acest timp, de când firma a fost numită de instanţa de judecată lichidator al ICM, s-a încasat suma de 40 de milioane de lei, iar BNP a oprit comisionul, care s-a ridicat la zece la sută din valoare, adică patru milioane de lei“. Potrivit şefului finanţelor gorjene, ICM are de plătit către bugetul de stat 1,9 miliarde de lei. De asemenea, ICM are de recuperat o sumă aproximativ egală, cele mai mari restanţe avându-le de încasat de la complexurile energetice.

Gheorghe Paraschivu spune că banii încasaţi de BNP Consult se află în contul ICM: „Banii sunt în contul ICM, dar nu s-a plătit nimic pentru că s-a motivat existenţa litigilor care se află pe rolul instanţelor de judecată. În orice caz, vom încasa aceşti bani“.

 

BNP a vrut să pună mâna pe SNLO

 

BNP Consult a vrut să pună mâna pe SNLO, dar şi pe Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni.

ICM a apărut în anul 2004, prin „spargerea“ CNLO. În urma divizării CNLO, ICM a preluat datoriile companiei, dar şi sumele pe care le avea de recuperat, în special de la termocentrale. În plus, în urma împărţirii CNLO, a mai rezultat o sumă de 210 milioane de lei de recuperat de la entităţile nou-create: CE Rovinari, CE Turceni şi SNLO. Conform prevederilor legale apărute ulterior, suma urma să fie „stinsă“ prin transformarea în acţiuni la cele trei unităţi nou-înfiinţate, acţiuni care urma să intre în patrimoniul statului. Transformarea datoriei în acţiuni s-a făcut doar de către SNLO.

BNP Consult a cerut judecătorului sindic să anuleze această operaţiune, iar acţiunile să intre în portofoliul ICM. Judecătorul sindic Mirela Diaconu a procedat întocmai cererii BNP şi a admis solicitarea, astfel încât BNP a devenit stăpân peste SNLO. Hotărârea a fost contestată de Ministerul Economiei şi Finanţelor, dar încă nu s-a dat o soluţie finală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS