13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjComplexurile Energetice Turceni şi Rovinari reduc poluarea

Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari reduc poluarea

GORJ. În cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, România şi-a asumat unele angajamente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, care afectează mediul înconjurător. Accentul s-a pus pe activitatea unităţilor de producere a energiei electrice care folosesc pentru ardere cărbune şi care, prin cantitatea şi densitatea emisiilor produse, nu se încadrează în parametrii stabiliţi în normele europene. În Gorj, în această categorie de poluatori au fost nominalizate cele două complexuri energetice de la Turceni şi Rovinari, a căror tehnologie învechită produce poluarea mediului.

 

CE Turceni, în faza de execuţie a instalaţiilor de desulfurare

 

Pe 31 martie 2005, România a semnat acordul de împrumut cu Banca Japoniei pentru cooperare internaţională în valoare de 261 de milioane de dolari pentru finanţarea proiectului de reducere a poluării la SC Complexul Energetic Turceni SA. Valoarea totală a proiectului era de 363 de milioane de dolari şi are ca dată-limită de executare anul 2011. Împrumutul este acordat pe o perioadă de 40 de ani. Din surse proprii, SC Complexul Energetic Turceni va acoperi suma de 102 milioane de dolari şi va administra împrumutul contractat. Luna aceasta, SC Complexul Energetic Turceni a semnat contractul pentru executarea proiectului de reducere a poluării la Termocentrala Turceni, cu Austrian Energy & Environmental & Co &KG, ce presupune montarea a patru instalaţii de desulfurare la grupurile 3, 4, 5 şi 6. Proiectul în valoare de aproximativ 220 de milioane de euro se va desfăşura în perioada februarie 2008-martie 2013. Se preconizează ca în 40 de zile de la semnarea contractului să înceapă lucrările de organizare de şantier. Instalaţiile de desulfurare ce se vor monta împreună cu instalaţiile anexe de descărcare şi prelucrare calcar, prelucrare şi încărcare ghips, vor reduce concentraţia de SO2 sub limita admisă de standardele Uniunii Europene, respectiv sub 400 mg/mc, se spune în comunicat.

SC Complexul Energetic Turceni SA, prin producţia medie lunară de 550 GWh, acoperă 11% din energia consumată în sistem, oferind la vânzare pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilateral cea mai mare cantitate de energie dintre toţi producătorii.

 

CE Rovinari şi-a stabilit priorităţile

 

Considerată un mare poluator al mediului înconjurător, Termocentrala Rovinari va reuşi să respecte termenele stabilite pentru România de către Uniunea Europeană în ceea ce priveşte reducerea emisiilor poluatoare. Directorul general Laurenţiu Ciurel a purtat discuţii cu reprezentanţii consorţiului Alstom Power Italia, Alstom Power Sweden şi Energomontaj SA-SAEM, câştigător al licitaţiei de fabricare şi montare a instalaţiilor de desulfurare la grupurile energetice existente. Proiectul se va ridica la suma de 165 de milioane de euro şi se va realiza pe etape, până în anul 2012. În acest an, SC Complexul Energetic Rovinari a împrumutat 80 de milioane de euro pentru proiectul de desulfurare. Altă investiţie importantă în valoare de circa 23 de milioane de euro se va realiza din luna aprilie şi va avea ca obiect modernizarea unor instalaţii electrice.

SC Complexul Energetic Rovinari va deveni în scurt timp unitate nepoluatoare, ale cărei emisii de gaze cu efect de seră vor fi sub valoarea normelor europene admise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS