10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalALRO vrea să-şi facă termocentrală

ALRO vrea să-şi facă termocentrală

Cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, ALRO, are ca obiectiv reducerea costurilor prin independenţă energetică, a anunţat luni vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al ALRO Slatina, Marian Năstase.

„Suntem concentraţi pe două obiective: reducerea costurilor prin independenţă energetică şi fabricarea produselor cu valoarea adăugată mare“, a declarat Marian Năstase. Acesta a precizat că ALRO se află în faza de negociere cu firma câştigătoare a licitaţiei pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate în vederea construirii unei termocentrale. Studiul de fezabilitate va dura între trei şi şase luni. Totodată, câştigătorul nu a fost încă făcut public. Marian Năstase a mai anunţat că din totalul costurilor de producţie, electricitatea are o pondere de 30-35%.

„Pentru 2008, am contractat energie în proporţie de 90%“, a mai precizat oficialul ALRO, subliniind faptul că nu este surprins că Hidroelectrica a majorat costul energiei, livrate firmei slătinene la un preţ confidenţial.

În privinţa evoluţiei pieţei de aluminiu pentru 2008, vicepreşedintele ALRO s-a arătat reticent. „Nu am încredere în analişti. Când spun că piaţa creşte, ea scade şi când spun că piaţa scade, ea creşte. Este o piaţă complexă, unde se încearcă derularea unor achiziţii gigant“, a spus Năstase. Acesta este de părere că în Europa nu se vor mai pune în funcţiune noi capacităţi de producţie de aluminiu, în schimb, acestea apar în China, Brazilia, precum şi în Orientul Mijlociu.

Afacerile combinatului de aluminiu au scăzut anul trecut cu 7%, la 2,05 miliarde de lei (566,54 milioane de euro), după ce în 2006 cifra de afaceri s-a ridicat la 2,18 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS