27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA început campania de salubrizare a râurilor

A început campania de salubrizare a râurilor

Administraţia Naţională „Apele Române“ a demarat ample acţiuni de control privind salubritatea apelor. Direcţia Apelor Dolj a început această campanie de săptămâna trecută.

Reprezentanţii Direcţiei Apelor (DA) Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj au demarat, de săptămâna trecută, campania anuală de salubrizare a cursurilor de apă din judeţ. Potrivit unui comunicat de presă emis de DA Jiu, campania constă în de igienizare manuală şi mecanică şi de întreţinere a albiilor. Se asigură şi se menţine curăţenia pe cursurile de apă, a bălţilor şi lacurilor, prin îndepărtarea deşeurilor şi a materialului lemnos din albia minoră a cursurilor de apă, care ar putea obtura secţiunea de scurgere a apelor.

„Aceste lucrări se realizează în fiecare an şi au scopul de a preveni posibilele inundaţii“, a precizat Camelia Bărbuţu, purtătoarea de cuvânt a DA Jiu.

 

Va fi „puricat“ fiecare curs de apă

 

„Acţiunea a fost demarată pe 11 februarie şi va continua până când va fi «puricat» fiecare curs de apă. Acţiunea în judeţul Dolj a început cu zona Potmelţu, localitatea Coţofenii de Jos“, a declarat Marin Tălău, directorul Direcţiei Apelor (DA) Jiu. Acesta a precizat că săptămâna trecută au fost desfăşurate lucrări de igienizare pe pârâul Pitulaţi, zona pod, pârâul Argetoaia la podul de la Sfârcea, pe râul Jiu, la Răcari, comuna Braloştiţa, la pod şi pe pârâul Racoviţa.

„De asemenea, a mai fost desfăşurată acţiunea de curăţenie şi pe alte cursuri de apă din Dolj: în localitatea Brabova, pârâul Brabova şi pârâul Răchita, zona podului peste pârâul Terpeziţa, la Predeşti, podul peste pârâul Mereţel, în localitatea Sârsca, podul peste pârâul Brabova, la Breasta – la podul de la Raznic la Cotu, Lăcriţa – poduri la Vlaşca, pe pârâul Teslui, la Robăneşti, zona podului fostului CAP, podul Monument, podul DN Pârşani, podul CF Pârşani, pod moară Pieleşti“, a adăugat Marin Tălău.

Nu există risc de inundaţii iminente

 

Începând de marţi, 19 februarie, acţiuni asemănătoare au demarat la nivelul întregii luni.

„Începând de astăzi şi până la sfârşitul acestei luni, echipe mixte ale Administraţiei Naţionale «Apele Române», Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Gărzii Naţionale de Mediu, Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă vor demara, sub coordonarea prefecţilor judeţelor, ample acţiuni de control pentru verificarea stării de salubritate a apelor“, se arată într-un comunicat emis marţi de Administraţia Apelor.

„Nu se pune deocamdată problema unor inundaţii iminente, dar sunt necesare întotdeauna măsuri de prevenire. Atrag atenţia autorităţilor locale că depozitele necontrolate de deşeuri de orice fel şi neîntreţinerea corespunzătoare a albiilor râurilor şi formaţiunilor torenţiale pot provoca neplăceri. Cei care nu respectă recomandările noastre şi nu se conformează legii riscă amenzi contravenţionale cuprinse între 25.000 şi 80.000 de lei“, a spus Marius Postelnicescu, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române“.

Potrivit acestuia, anul trecut, Administraţia Naţională „Apele Române“ a aplicat amenzi în valoare de 13,3 milioane de lei, din care 2,09 milioane de lei au fost aplicate pentru nerespectarea în bune condiţii a stării de salubritate a apelor.

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS