24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRAT îngroapă RAT Control

RAT îngroapă RAT Control

Societatea RAT Control SRL Craiova a fost sugrumată chiar de administratorul ei, RAT Craiova, după ce ajunsese la un profit de 85.000 de lei pe an. Primul efect al distrugerii sistematice a societăţii a fost concedierea a 75 de oameni.

 

Serviciile externalizate de Regia Autonomă de Transport în urmă cu trei ani, devenite între timp profitabile, au fost întoarse rând pe rând la matcă, din diverse motive. Implicit, societatea prin care se derulau respectivele activităţi, RAT Control SRL Craiova, administrată direct de RAT, s-a prăbuşit. Ieri a avut loc ceremonia de „înmormântare“ a SC RAT Control SRL, când Consiliul de Administraţie al RAT a decis preluarea celor câtorva servicii care-i mai rămăseseră RAT Control, cu tot cu angajaţii care au rezistat căderii din ultima perioadă. Firma RAT Control a fost înfiinţată în 2005 pentru gestionarea distribuţiei de bilete şi abonamente, a blocării-ridicării autovehiculelor, a controlului biletelor pe mijloacele de transport, a şcolii de şoferi şi pentru administrarea unor imobile aparţinând RAT Craiova. Între timp, aceasta a mai obţinut dreptul de a efectua operaţiile de deratizare şi dezinsecţie a mijloacelor de transport RAT şi a înfiinţat şi o agenţie de turism. În 2007, unitatea a înregistrat un profit de 85.000 de lei şi o organigramă de 120 de angajaţi. Pe final de an, RAT Control încasa prima lovitură: activitatea de blocare-ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar era anulată prin hotărâre a consiliului local. La începutul anului, RAT a preluat şi distribuţia de bilete şi abonamente, una dintre cele două surse importante de venit ale firmei RAT Control. Până în februarie 2008, 75 de oameni din societate şi-au pierdut locul de muncă, menţinerea posturilor nemaifiind justificată. Noua organigramă RAT Craiova intră în vigoare numai după ce va fi aprobată de consiliul local municipal.

Decizii comentate

Deciziile de preluare şi desfiinţare a serviciilor importante ale RAT Control au ridicat multe semne de întrebare. Consilierul judeţean Gelu Vişan, membru în Consiliul de Administraţie al RAT Craiova, susţine că, măcar din punct de vedere financiar, hotărârile care au dus de râpă RAT Control nu sunt justificate. „Mi se pare aberant să desfiinţezi o unitate care aducea profit. Îi las pe jurişti să judece partea de legislaţie a problemei, dar, tehnic şi financiar, deciziile colegilor mei din CA, atunci când au votat pentru preluarea distribuţiei de bilete şi abonamente şi pentru această organigramă, nu se susţin“, a spus Gelu Vişan. Motivul invocat de RAT Craiova la data când propria firmă rămânea fără oxigenul dat de vânzarea de bilete şi abonamente a fost că o societate comercială nu poate acorda populaţiei abonamentele subvenţionate. Până acum, RAT Craiova nu ne-a prezentat şi textul de lege care interzice acest lucru.

Cealaltă activitate importantă a RAT Control, blocarea maşinilor parcate neregulamentar, a fost desfiinţată printr-o hotărâre a consiliului local municipal, pe motiv că ar fi nelegală. Textul de lege invocat este acelaşi pe care alte câteva zeci de administraţii din România îl interpretează cu succes în cu totul alt mod, reuşind să gestioneze fără restricţii activitatea de blocare. Directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al RAT, Virgil Boboc, nu a răspuns ieri la telefon.

Slavu, indiferent

Desfiinţarea RAT Control nu-l surprinde pe directorul său, Marian Slavu. Acesta spune că, oricum, în circumstanţele actuale, societatea abia îşi mai trăgea sufletul. „Nu vreau să comentez decizia de ieri a CA, dar, dacă mă întrebaţi cum supravieţuieşte acum firma, vă spun: foarte greu. Asta pentru că a fost privată de activităţile sale mai importante. Nu comentez nici motivele pentru care s-a procedat aşa. Cifrele arată însă că în 2008 aveam profit net de 85.000 de lei, ceea ce nu e puţin lucru“, a afirmat directorul Slavu. El poate ocupa acum o funcţie de şef de serviciu sau chiar de director în cadrul Regiei Autonome de Transport Craiova, unde a lucrat ca director de exploatare până la înfiinţarea RAT Control SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII