22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBalastierele continuă să funcţioneze ilegal

Balastierele continuă să funcţioneze ilegal

Doar cinci din cele aproape 50 de balastiere din Olt au obţinut până în prezent autorizaţii de construcţie, deşi termenul-limită pentru intrarea în legalitate a expirat de câteva luni.

 

 

Până în prezent, nici una dintre balastierele din Olt nu a fost sancţionată. Abia spre sfârşitul acestei luni, Inspectoratul în Construcţii împreună cu Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) vor controla societăţile care deţin balastiere. La toate cele aproximativ 45 de cariere se va dispune sistarea activităţii până la intrarea în legalitate, după cum afirmă surse din conducerea Inspectoratului în Construcţii.

 

Afaceri ilegale de sute de milioane pe zi

 

Problema zecilor de mii de lei pe zi obţinuţi ilegal de proprietarii balastierelor a fost pusă în discuţie în nenumărate rânduri de reprezentanţii mai multor instituţii judeţene. Totul s-a rezumat, se pare, la vorbe şi planuri, atâta timp cât din luna septembrie a anului trecut, când problema a fost amplu discutată în cadrul unei întruniri la Prefectura Olt, şi până acum nu s-a mişcat nimic. Reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniul mediului şi gospodăririi apelor şi-au plasat responsabilităţile, nereuşind să spună cu exactitate ce proceduri trebuie îndeplinite pentru ca aceste exploatări să funcţioneze legal.

Nici la controalele întreprinse anul trecut de Comisariatul Judeţean Olt al Gărzii Naţionale de Mediu exploatările de agregate minerale nu prea au ieşit basma curată. Din cele 45 de balastiere luate la verificat, cinci nu aveau deloc autorizaţie de mediu, iar alte două nu au respectat prevederile autorizaţiilor pe care le deţineau. Amenzile aplicate de reprezentanţii de la Mediu au însumat 260.000 de lei.

 

G&N DIA COM, din nou pe lista neagră

 

Printre societăţile amendate pentru lipsa autorizaţiei de mediu se numără şi firma controversatului afacerist Constantin Niţă, SC G&N DIA COM SRL Craiova. Amenda de câteva mii de lei primită de la Mediu nu a fost decât o „frecţie“ pentru o afacere care scoate, ilegal, o grămadă de bani pe zi. Anul trecut, firma a pus pe jar reprezentanţii mai multor instituţii care au concluzionat că societatea funcţionează ilegal. Alte zeci de balastiere din judeţ sunt şi ele aproape în aceeaşi situaţie. Mizând pe neputinţa instituţiilor statului de a lua măsuri ferme, afaceriştii din domeniul balastului şi-au văzut aproape nestingheriţi de treabă.

Rămâne de văzut dacă verificările şi sancţiunile ce vor fi aplicate în perioada următoare de reprezentanţii Inspectoratului în Construcţii şi cei ai SGA îi va determina să intre în legalitate pe deţinătorii de agregate minerale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU