10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinerii au declanşat conflictul de muncă

Minerii au declanşat conflictul de muncă

Minerii din Valea Jiului au declanşat procedurile pentru conflictul de muncă, înregistrând ieri cererea la Direcţia de Muncă Hunedoara.

Decizia a fost luată după ce negocierile dintre sindicate şi administraţia Companiei Naţionale a Huilei (CNH) au eşuat. Potrivit preşedintelui Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), Zoltan Lacataş, minerii nu au obţinut nici un avantaj şi li s-au propus sume mult prea mici la salarii. „Am decis să declanşăm conflict de muncă pentru că administraţia CNH ne-a transmis un răspuns nefavorabil. Am solicitat o majorare a veniturilor de minimum 25 la sută, dar Compania Huilei a propus o mărire de maximum 10 procente. Nu suntem de acord cu această propunere“, a spus Lacataş.

Ortacii au întocmit o listă de revendicări, pe care au înaintat-o Ministerului Economiei şi Finanţelor şi administraţiei CNH. Ei solicită salarii mai mari, condiţii mai bune de muncă, bani pentru investiţii, dar şi restructurarea companiei.

Aproximativ 12.000 de oameni lucrează în prezent la CNH, iar în aceste zile sindicatele miniere au demarat negocierile privind contractul colectiv de muncă. Acesta expiră la 8 martie.

Reprezentanţii LSMVJ spun că de această dată conflictul de interese a fost înregistrat la Direcţia de Muncă şi că pe viitor vor fi urmaţi paşii legali pentru acţiuni sindicale, alături de mai multe organizaţii din România afiliate la BNS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS