11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMai puţini medici la Policlinica Filantropia

Mai puţini medici la Policlinica Filantropia

Ordinul privind reorganizarea activităţii ambulatoriilor de specialitate (policlinicilor) a generat nemulţumiri în rândul unei părţi a medicilor specialişti. La Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova vor fi desfiinţate cinci cabinete.

 

Ordinul nr. 39/25.01.2008 al ministrului sănătăţii, privind reorganizarea ambulatoriului de specialitate al spitalului, prevede că ambulatoriul va avea în structură, obligatoriu, cabinete medicale de specialitate care au corespondent în spital sau care sunt necesare pentru efectuarea de investigaţii interdisciplinare. Cu alte cuvinte, un pacient care a fost internat în spital va putea să fie urmărit postoperator în policlinică de medicul curant din spital. Medicul specialist din policlinică va trebui să lucreze în spital, iar cel de aici va avea normă şi în policlinică. Propunerile de reorganizare a conducerilor de spitale trebuie aprobate de ministerul de resort, până cel mai târziu pe 25 aprilie.

Bolnavii vor fi mai bine supravegheaţi

În general, medicii doljeni sunt mulţumiţi de acest ordin, pe care îl văd ca pe un avantaj atât pentru cadru medical, cât şi pentru pacient. „Medicii vor putea să lucreze în sistem integrat dacă doresc, dacă nu, vor putea să opteze pentru comodat, iar prin trecerea în sistem integrat nu vor fi afectaţi la salariu. Partea bună este că bolnavii vor putea să fie mai bine supravegheaţi. Medicul din spital va putea să urmărească evoluţia postoperatorie a bolnavului său după externare. Până acum, se operau în spital la un medic şi se duceau după aceea la control în policlinică la altul“, a susţinut dr. Mihai Florea, liderul Sindicatului Medicilor de la Spitalul de Urgenţă Craiova. Acesta a mai spus că majoritatea medicilor de la Spitalul de Urgenţă Craiova au fost de acord cu sistemul integrat.

Şi dentiştii vor lucra în sistem integrat

Potrivit Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, Ordinul nr. 39 va fi pus în aplicare în toate spitalele din judeţ, cu excepţia Spitalului Leamna, a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“ din Craiova şi a Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, care nu au ambulatorii de specialitate.

Sunt exceptate şi cabinetele care sunt organizate şi finanţate pe programe de sănătate (oncologie, diabet, SIDA, planificare familială), precum şi cele de stomatologie care asigură urgenţele sau în care se desfăşoară activitate didactică universitară. „Sistemul de lucru integrat s-a practicat înainte de introducerea asigurărilor sociale de sănătate şi a fost eficient. Sunt spitale care lucrează şi acum în sistem integrat, cum ar fi cele din Segarcea, Filiaşi şi Băileşti, aşa că nu văd de ce ar fi probleme“, a declarat dr. Ştefan Popescu, director executiv adjunct la ASP Dolj.

Şapte medici trec, obligatoriu, în comodat

O situaţie deosebită este la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova, unde, în urma reorganizării activităţii policlinicii, vor fi desfiinţate cinci cabinete, iar şapte medici, vrând-nevrând, vor trece în comodat. Potrivit conducerii, vor rămâne în ambulatoriul integrat al spitalului doar cabinetele care au corespondent în clinică (obstetrică-ginecologie, interne, hematologie, cardiologie, pediatrie, endocrinologie şi recuperare medicală) şi jumătate din cabinetele care asigură consultaţiile interdisciplinare pentru pacienţii internaţi (ORL, oftalmologie şi neurologie).

Fără dermatologie pentru adulţi

Cea mai mare „curăţenie“ se va face însă la dermatologie şi interne. „În comitetul director al spitalului s-a luat hotărârea ca din cele patru cabinete de interne cu şase doctori să păstrăm doar unul cu doi medici, care va fi suficient pentru cele trei secţii de interne din spital. Iar la dermatologie am avut un cabinet pe care nu vrem să-l păstrăm, pentru că avem deja unul de dermatologie pentru copii, mai performant şi care va putea să rezolve şi consultaţiile interdisciplinare pentru secţiile de adulţi din spital“, a declarat ec. Mihai Coman, managerul Spitalului „Filantropia“.

Acesta a mai spus că noua structură a fost trimisă ieri pentru aprobare la Ministerul Sănătăţii, indiferent dacă medicii sunt sau nu de acord cu ea. Am încercat să obţinem şi părerea medicilor specialişti din policlinica Spitalului Municipal „Filantropia“, însă aceştia au refuzat să discute cu ziariştii.

Contracte de comodat

Medicii specialişti care nu vor fi incluşi în sistemul integrat nu vor rămâne pe dinafară. Ordinul nr. 39 obligă spitalul să încheie contracte de comodat cu ei, pentru cabinetele în care şi-au desfăşurat până acum activitatea sau în alte spaţii, puse la dispoziţie de spital. Practic, medicii specialişti vor lucra în sistem privat, în cabinete pentru care nu trebuie să plătească nici o chirie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII