24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGlăvan, jucător pe banii Societăţii de plante

Glăvan, jucător pe banii Societăţii de plante

Liviu Glăvan, directorul Societăţii de protecţie a plantelor din subordinea administraţiei judeţene, a folosit banii unităţii pentru a cumpăra acţiuni la Fondul deschis de investiţii Simfonia 1, fără acordul AGA. Mişcarea l-ar putea costa pe Glăvan funcţia, dat fiind faptul că şefii CJ au solicitat deja un audit pentru activitatea de la Pro Plant.

Informaţia conform căreia directorul Societăţii de protecţie a plantelor din cadrul Consiliului Judeţean Dolj a folosit banii unităţii pentru a cumpăra acţiuni fără aprobarea reprezentanţilor Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) a apărut după ce vicepreşedintele pe probleme economice al CJ, Constantin Dascălu, l-a interpelat pe Glăvan în plenul şedinţei de consiliu de luni. „Aş vrea să-l întreb pe domnul director Glăvan dacă este adevărat că a cumpărat prin SC Asset Management BRD acţiuni în valoare de 500 de milioane de lei vechi, fără acordul Consiliului de Administraţie sau al AGA şi dacă a scos din contul societăţii suma de 830 de milioane de lei vechi cu un card făcut pe numele său, fără nici un fel de documente justificative“, a spus Constantin Dascălu, care a afirmat ulterior că a aflat informaţiile dintr-un extras de cont al societăţii Pro Plant Impex SRL.

 

Dascălu: Domnul director trebuie suspendat pe loc

 

Vicepreşedintele Dascălu susţine că directorul Glăvan nu a fost niciodată mandatat de AGA să folosească banii Pro Plant pentru plasamente financiare, cu atât mai puţin să retragă în numerar de pe card o sumă atât de mare de bani. Dascălu a mai spus luni că, în opinia sa, autorităţile judeţene ar trebui să-i suspende directorului dreptul la semnătură cel puţin până când o comisie din partea Biroului de Audit din consiliul judeţean va face o verificare a activităţii societăţii. „Cumpărarea de acţiuni e o investiţie, nu poate fi permisă decât de AGA, iar scoaterea de numerar de pe card mi se pare anormală. Trebuie să trimitem urgent auditul acolo, iar până atunci ar trebui ca domnului director să i se suspende semnătura, pentru că nu poate să se joace cum vrea dânsul cu banii publici. Personal, consider că domnul director trebuie suspendat pe loc din funcţie, pentru că nu ştie ce atribuţii are ca manager“, a mai spus luni Dascălu.

 

Glăvan voia să facă bani din acţiuni

 

Întrebat de riscurile pe care le presupune un plasament într-un fond deschis de investiţii, Glăvan a răspuns că deciziile sale au primit OK-ul Consiliului de Administraţie al societăţii pe care o conduce, iar acţiunile cumpărate continuă să facă bani. Glăvan a precizat că s-a hotărât să cumpere acţiuni după ce s-a consultat cu directorul Agenţiei BRD Romaneşti, care l-a sfătuit să facă acest plasament pentru a obţine beneficii în lipsa unor activităţi profitabile pe perioada de iarnă.

În legătură cu suma retrasă în numerar prin card din contul Pro Plant, Glăvan a ţinut să precizeze că nu poate fi vorba de lipsa documentelor justificative pentru banii scoşi de pe card, suma fiind folosită pentru cumpărarea mărfii într-un contract de 350.000 lei cu Serviciul Public de Salubritate al Primăriei Craiova. „Am cumpărat acţiuni de 500.000.000 de lei vechi şi am realizat un profit de patru milioane de lei, în condiţiile în care, pentru 3,5 miliarde, cât aveam în cont, am primit 900.000 de lei dobândă în trei luni. Am întrebat membrii Consiliului de Administraţie ce părere au şi mi-au spus că nu e nimic în neregulă, dar să am mai mare grijă altădată cu banii. Contractul meu de mandat nici nu-mi interzice, nici nu-mi aprobă să fac aceste lucruri. Cât despre banii luaţi cu cardul, noi avem un contract de furnizare de insecticide pentru igienă publică cu Serviciul Public de Salubritate. Banii i-am luat pentru a cumpăra marfă, pentru că am înţeles că dobânda este mai mică dacă iei cu cardul decât dacă retragi banii din bancă“, a spus luni Glăvan.

În urma reclamaţiei din plenul CJ, conducerea executivă a consiliului a hotărât trimiterea în control a unei echipe de specialitate din cadrul Biroului de Audit, din care vor face parte şi reprezentanţi ai Serviciului Juridic din CJ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII