10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCaii abandonaţi, pericol public

Caii abandonaţi, pericol public


Circulaţia rutieră pe anumite drumuri din Dolj a devenit o adevărată aventură, pentru că pe şosele şi-a făcut apariţia un nou „participant“ la trafic, calul fără stăpân.

Pe lângă nelipsitele căruţe şi gropi, pe drumurile din judeţul Dolj, dar şi pe străzile din municipiul Craiova pot fi întâlniţi, în ultima vreme, şi cai fără stăpân. Nu de puţine ori, aceştia sunt implicaţi în accidente rutiere.

Ultimul incident în care a fost implicat un cal fără stăpân a avut loc în noaptea de duminică spre luni, în apropierea comunei Cerăt. Şoferul unei Dacii Logan nu a observat animalul şi l-a lovit. Din fericire, şoferul şi pasagerii din autoturism nu au fost răniţi, accidentul soldându-se numai cu pagube materiale. Poliţiştii doljeni de la Rutieră spun că animalele fără stăpân care circulă pe lângă şi pe drumuri sunt un adevărat pericol public.

„Numărul acestor animale abandonate a crescut foarte mult de la începutul iernii. Atunci, mulţi proprietari de cai au început să-i abandoneze, pentru că nu au mai avut ce să le dea să mănânce. Aceste animale sunt un adevărat pericol public. Din fericire, accidentele provocate de caii abandonaţi s-au soldat numai cu pagube materiale“, a explicat subcomisar Emil Zuican, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Craiova.

Conform poliţiştilor de la Rutieră, mai multe accidente provocate de animale au fost înregistrate pe Centura de Nord a Craiovei. Caii pot fi întâlniţi între localităţile Cerăt şi Portăreşti, lângă Poiana Mare, la intrările şi ieşirile din Maglavit, Golenţi, Perişor şi Radovan. De asemenea, pe drumul Craiova – Bechet, în apropierea mai multor comune, caii abandonaţi intră frecvent pe carosabil.

 

Romii se folosesc de animale vara şi le abandonează iarna

 

Conform reprezentanţilor Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor, majoritatea cailor au fost abandonaţi de romi la începutul anotimpului rece, pentru că nu au avut cu ce să-i hrănească.

„Caii abandonaţi au devenit o problemă la nivel de ţară. În urma verificărilor, am stabilit că romii au abandonat cei mai mulţi cai. Aceştia îi folosesc atâta timp cât le aduc un venit. În prag de iarnă, îi abandonează pe câmp, ca să nu cheltuiască bani pentru hrana lor“, a declarat Aurelia Loacă, vicepreşedinta Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor.

Se pare că romii recurg la această soluţie pentru că vânzarea animalelor, care de cele mai multe ori sunt piele şi os, nu le aduce profit. Aşa că preferă să-i abandoneze pe câmp. Dacă animalele supravieţuiesc, le recuperează primăvara. Dacă nu, atunci cumpără alt animal cu cel mult 100 de lei.

Din nefericire, cel mai mult de suferit au şoferii, care, în cazul în care scapă nevătămaţi din accident, trebuie să-şi repare maşina pe banii lor, în cazul în care nu au asigurare CASCO. Poliţiştii de la Rutieră au subliniat că în caz de accident, chiar dacă animalul lovit are stăpân, acesta din urmă dă bir cu fugiţii pentru a nu suporta pagubele produse autoturismului respectiv.

 

Caii abandonaţi ar trebui ridicaţi de primării

 

Conform Aureliei Loacă, caii fără stăpân ar trebui ridicaţi de reprezentanţii administraţiilor locale, însă acest lucru nu se întâmplă în Dolj. „Caii abandonaţi au cam acelaşi regim ca şi câinii comunitari. Primăriile trebuie să-i ridice de pe străzi şi să-i ducă într-un spaţiu special amenajat. Dacă proprietarii animalelor nu le revendică după o anumită perioadă, acestea pot fi sacrificate sau vândute“, a mai spus Aurelia Loacă. Spusele vicepreşedintelui Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor au fost confirmate de reprezentanţii Primăriei Craiova.

„În ceea ce priveşte Craiova, există o hotărâre a consiliului local care reglementează situaţia cailor abandonaţi. Când suntem sesizaţi despre apariţia unui cal pe străzi, îl ridicăm şi îl ducem într-un spaţiu special de la grădina zoologică. Acolo este ţinut cinci zile, timp în care proprietarul îl poate lua înapoi. Dacă acesta nu apare, calul este sacrificat“, a menţionat Ion Petre, directorul RAADPFL din cadrul Primăriei Craiova.

Chiar dacă ar trebui să adune de pe drumuri caii fără stăpân, primarii comunelor doljene omit acest lucru. Edilul-şef al comunei Cerăt, unde s-a înregistrat ultimul accident provocat de un animal abandonat, spune că nu există spaţiu la primărie pentru cai. „Noi trebuie să ne ocupăm de aceşti cai, dar, de când ne-am mutat în noul sediu, nu mai avem unde să-i ţinem“, a explicat Constantin Gheorghiţă, primarul localităţii Cerăt.

Accident

Ultimul accident provocat de un cal abandonat s-a înregistrat ieri-dimineaţă, pe Drumul Naţional 71 Târgovişte – Sinaia, la ieşirea din localitatea Aninoasa. Un cal lăsat nesupravegheat a fost lovit de un microbuz. La puţin timp, patru maşini s-au tamponat în acelaşi loc, deoarece nu au reuşit să evite calul mort de pe asfalt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII