9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCinci sate au rămas fără apă

Cinci sate au rămas fără apă

Un scandal politic între doi reprezentanţi ai unei comune din Mehedinţi se răsfrânge asupra oamenilor ce locuiesc în cinci sate din comuna Şimian, care nu mai au apă curentă la robinet.

 

MEHEDINŢI. Oamenii din cinci sate din Şimian ar fi trebuit să beneficieze deja de apa din puţurile forate pe domeniul public, dar nu o pot face până ce instanţa nu va da o soluţie legală pentru plângerea depusă de un consilier local.

„Cinci sate din Şimian nu pot beneficia de apă potabilă şi apă menajeră din cauza unui consilier al Primăriei Şimian, care nu numai că a votat împotriva aprobării hotărârii de aducţiune a apei din puţurile Întreprinderii Miniere de la Valea Copcii, dar ne-a chemat şi în faţa instanţei să demolăm construcţiile unde au fost forate puţurile de apă“, a declarat Constantin Armaşu, primarul comunei Şimian.

În tot acest timp, comuna Şimian se confruntă cu mari probleme în alimentarea cu apă a gospădăriilor, datoriile către furnizorul de apă depăşind două miliarde de lei vechi.

„Consilierul Ion Ghinescu, care este din tabăra adversă, a PNL, din dorinţa de a-mi pune piedici mie ca primar, defavorizează întreaga comunitate locală. Nu am nici o vină că satele Valea Copcii, Dudaşul Cerneţiului, Dedoviţa Veche, Poroina şi Ergheviţa nu au acum apă potabilă la robinet“, a mai spus Armaşu.

Localităţile mehedinţene Şimian şi Dudaşul Cerneţiului au fost debranşate joi noapte de la reţeaua de distribuţie a apei potabile a municipiului Drobeta Turnu Severin.

Directorul Societăţii de furnizare a apei Secom, Ilie Pisoi, a declarat că s-a luat această măsură întrucât Primăria Şimian nu a achitat debitele restante din 2007 în valoare de circa 200.000 de lei.

„Ne îngrijorează faptul că peste 1.200 de familii au rămas fără apă, dar toate somaţiile noastre către edili au rămas fără ecou. Imediat ce vor achita măcar jumătate din suma datorată, cetăţenii din satele respective vor primi apă“, a afirmat Ilie Pisoi.

Primarul comunei Şimian a precizat că datoriile mari acumulate sunt cauzate, în primul rând, de pierderile de apă din reţele şi, în al doilea rând, de rău-platnici. Primarul mai crede că, dacă Şimianul ar avea apa sa, din foraje proprii, bugetul local ar avea de câştigat miliarde bune în fiecare an şi nici apa nu s-ar mai opri, fiind gratuită.

Consilierul Ion Ghinescu de la PNL, cel care a fost împotriva celorlalţi 14 consilieri din cadrul Primăriei Şimian, care au fost de acord cu ideea primarului, are altă părere despre scandalul apei.

 

„Au încercat să mă mituiască!“

 

„Nu eu sunt de vină că Întreprinderea Minieră a construit ilegal pe domeniul public al comunei Şimian o staţie de alimentare cu apă pentru ei. Într-o şedinţă de consiliu, chiar directorul Mihai Popa de la mină şi-a recunoscut vina şi a încercat să aplaneze scandalul. Întreprinderea Minieră a avut termen până pe 29 noiembrie 2007 să intre în legalitate, lucru care nu s-a întâmplat. Acum aceste clădiri trebuie demolate“, susţine consilierul Ion Ghinescu.

Acesta a lăsat să se înţeleagă că persoane din conducerea întreprinderii au încercat să-i cumpere tăcerea.

„Eu nu sunt de vânzare, aşa că am atacat actul normativ propus în cadrul şedinţelor Consiliului Local Şimian, soluţia urmând să o dea instanţa de judecată“, a mai declarat Ghinescu.

Departamentul juridic al Primăriei din Şimian a fost sesizat despre unele nereguli ce s-au comis în cadrul şedinţelor ţinute în consiliul local, dar recunoaşte că proiectul ar fi fost bun pentru satele din Şimian, unde ar fi fost adusă apa de la mină.

„S-a luat în discuţie proiectul cu aducţiunea apei de la mină în cele cinci sate, iar domnul Popa a spus de mai multe ori că, dacă noi o să-i punem la dispoziţie terenul de 550 de metri, Întreprinderea Minieră se obligă să furnizeze gratuit apă sătenilor din Şimian. Nu am apucat să facem un contract, deoarece Consiliul Local Şimian a amânat proiectul, din cauza unui litigiu pe care l-a semnalat consilierul Ion Ghinescu“, a declarat Liviu Mustaţă, consilierul juridic al Primăriei Şimian.

Cei care au de suferit de pe urma neînţelegerilor dintre cei din primărie sunt oamenii de rând, care în cursul acestei săptămâni vor fi executaţi silit, astfel încât să se recupereze contravaloarea volumului de apă utilizat din magistrala municipiului Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS