22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRepartitorul, pe tobogan

Repartitorul, pe tobogan

Tot mai mulţi craioveni susţin că din cauza aparatelor de repartizare a costurilor energiei termice sunt furaţi la plata căldurii.

 

Afacerea pe seama repartitoarelor de costuri pentru energia termică, înflorită ilegal la Craiova, prin nerespectarea normativelor în vigoare de către firmele de montare şi exploatare, începe să dea semne de şubrezeală. Fiindcă reţelele termice nu au fost echilibrate înainte de instalare, conform ordinelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Serviciilor de Gospodărire Comunală (ANRSC), mulţi craioveni plătesc şi ce nu ar trebui. Oamenii au înţeles în cele din urmă că la mijloc este o şmecherie prin care banii sunt luaţi de la ei şi duşi în buzunarele altora. Ei nu pierd prilejul de a acuza în stânga şi-n dreapta, cele mai frecventate zone de „război“ fiind sălile în care se organizează „Fii vocea cartierului tău!“.

„Am crezut că lucrurile se vor rezolva până la urmă, dar acum zicem că a fost înşelătorie. Nu ne-a spus nimeni că trebuia reechilibrat sistemul de căldură în bloc înainte să ne punem repartitoarele şi acuma ne spun cei de la firmă că nu era obligaţia lor să-l reechilibreze. Am vrut noi să facem asta, dar când am auzit cât costă am renunţat. Dar ce să mai vorbim, că ei nici nu mai vin să facă citirea. Ducem noi datele şi apoi ne trezim că plătim de două ori mai mult decât vecinul care n-are repartitoare. Păi cineva ar trebui să verifice, că asta e furt până la urmă“, a declarat Marian Iova, din Calea Bucureşti la „Fii vocea cartierului tău!“.

Astfel de strigăte de disperare au fost auzite cu miile în ultimul an, însă fără ecou. Primăria, căreia i se adresează toţi aceia care se consideră nedreptăţiţi de firmele care facturează căldura la repartitoare, are mâinile legate în acest caz. „Noi am considerat şi chiar am sesizat prin regia noastră că este o greşeală instalarea neunitară a repartitoarelor, pe unde au apucat şi când au apucat (societăţile specializate – n.r.). Cel mai bine era ca această acţiune să fie susţinută de Regia de Termoficare, dar ANRSC nu a vrut. Noi nu putem interveni acolo unde există nereguli, fiindcă sunt contracte între asociaţii şi firmele care au montat repartitoare. Asociaţiile trebuie să se mişte, dacă vor să rezolve ceva pentru proprietari“, a spus primarul Craiovei, Antonie Solomon.

Ordin nerespectat

În ordinul ANRSC nr. 233 din 2004 scrie, la art. 16, că „instalaţia interioară de distribuţie din condominiu trebuie să fie echilibrată hidraulic, astfel încât să fie asigurat debitul de agent termic nominal prin fiecare corp de încălzire în poziţia „complet deschis“ a robinetului de reglaj. Înainte de montarea şi exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor, prestatorul va realiza echilibrarea hidraulică, atestată prin buletin de măsurători. Se admite neefectuarea echilibrării hidraulice în cazul în care nu s-au adus modificări la instalaţiile interioare de încălzire din condominiu faţă de proiectul iniţial“.

„La nici una dintre scările de bloc în care au fost montate repartitoare nu s-a realizat echilibrarea hidraulică a reţelei de termoficare. De aici şi înregistrările eronate ale gigacalorimetrelor“, a arătat Tatian Tudorache, directorul general al Regiei Autonome de Termoficare Craiova.

Revenire temporară

Asociaţiile de proprietari la care sunt semnalate deficienţe în repartizarea costurilor pot decide revenirea la vechiul sistem de repartizare, fără facturi scoase de programele firmelor de repartitoare pe baza unor cifre care nu pot fi verificate. Conform HG nr. 1588, din decembrie 2007, „până la elaborarea şi aprobarea normelor privind repartizarea consumurilor de energie termică şi apă caldă menajeră, în cazul utilizării repartitoarelor de costuri, se aplică metodologiile însuşite şi aprobate de asociaţiile de proprietari“ (art. 60). „Aceasta înseamnă că asociaţia poate agrea altă metodologie, inclusiv aceea practicată înainte de instalarea acestor repartitoare“, a spus Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii din cadrul Primăriei Craiova.

Acesta a declarat la „Fii vocea cartierului tău!“ că articolul prezentat nu le dă însă proprietarilor dreptul de a renunţa definitiv la repartitoare, ci doar lasă la aprecierea majorităţii locatarilor modalitatea de facturare până la stabilirea unor prevederi mai precise în domeniul utilizării repartitoarelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII