24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPentru navigatori nu există lege

Pentru navigatori nu există lege

În noaptea de vineri spre sâmbătă pe Dunăre, în aval de Porţile de Fier I, în apropiere de Drobeta Turnu Severin, o pată petrolieră, lungă de 250 de metri şi lată de zece metri, a fost observată de câţiva trecători şi un echipaj de la Poliţia de Frontieră. Au fost anunţate imediat autorităţile şi, în scurt timp, mai mulţi lucrători de la Apele Române Mehedinţi s-au deplasat pentru a preleva probe şi a acţiona cu material biodegradabil pentru a diminua efectele negative ale poluării. „Acţionăm de mai multe ore cu material biodegradabil pentru diminuarea efectelor poluării şi încercăm să descoperim sursa ei“, a spus Ion Sandu, directorul Apelor Române Mehedinţi.

Poluarea cu produse petroliere s-a produs, cel mai probabil, vineri seară. După controalele efectuate la unităţile aflate în amonte de Severin, specialiştii au ajuns la concluzia că petele de petrol ar proveni de la o navă ucraineană care a trecut prin ecluza ţării vecine. „Am primit informaţii de la garda de control a barajului Porţile de Fier I că vineri seară a trecut prin zonă o navă ucraineană, care, se pare, a golit în Dunăre uleiurile şi aşa-zisa apă de santină“, a mai spus directorul Ion Sandu.

După 24 de ore, petele de petrol s-au dispersat datorită vântului puternic şi scăderii nivelului lacului de acumulare dintre Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II. Vinovatul de producerea acestei deversări de produse petroliere în Dunăre va rămâne cel mai probabil nepedepsit, regulile de control la bordul unei nave fiind foarte stricte şi, de cele multe ori, interzise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS