16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDA puşcăriilor, NU educaţiei

DA puşcăriilor, NU educaţiei

Fostul prefect de Dolj, Nicolae Giugea, a atacat dur actuala conducere a prefecturii, acuzând-o că distruge învăţământul universitar doljean prin retrocedarea abuzivă a terenurilor de la Staţiunea didactică Banu Mărăcine.

 

Retrocedarea de către Comisia Judeţeană de Aplicare a Legilor Fondului Funciar a peste 847 de hectare de teren de la Staţiunea didactică Banu Mărăcine persoanelor al căror drept de proprietate a fost validat în baza Legii nr. 247/2005 de Comisiile locale Cârcea şi Coşoveni e considerată de fostul prefect Nicolae Giugea un „atentat“ la adresa învăţământului universitar agricol din Dolj. În opinia lui Giugea, care este în prezent profesor la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii din Craiova, sutele de hectare restituite săptămâna trecută nu vor ajunge la ţăranii din comunele doljene, ci la afaceriştii de terenuri, care abia aşteaptă să pună mâna pe averea imobiliară. „De câteva săptămâni asistăm la un marş triumfalist în judeţul Dolj, îndeosebi în Craiova, în ceea ce priveşte afacerile cu terenuri. Mă refer la acţiunea Comisiei de Fond Funciar de desfiinţare a staţiunilor din jurul Craiovei – Staţiunea didactică Banu Mărăcine şi, din informaţiile pe care le am, şi Staţiunea de cercetări Şimnic, de săptămâna viitoare. Sunt terenuri cu o valoare de peste un milion de euro hectarul, care au fost vizate de foarte mult timp de toţi afaceriştii de terenuri. Din păcate, acestea nu vor ajunge la ţărani, ci la speculanţi“, a spus Giugea, care a precizat că nu toate retrocedările aprobate săptămâna trecută au reprezentat reconstituiri ale drepturilor de proprietate, aşa cum au lăsat să se înţeleagă mai-marii prefecturii.

Penitenciarele, protejate

Potrivit pedelistului Giugea, în timp ce Staţiunea Banu Mărăcine a fost practic desfiinţată prin restituirea terenurilor, lăsând fără bază de pregătire 3.500 de studenţi, miile de hectare aflate în administrarea penitenciarelor sunt bine ocrotite de autorităţile din fruntea prefecturii. Giugea a dat exemplu terenul de peste 1.000 de hectare din patrimoniul Penitenciarului Pelendava, pământ a cărui producţie asigură hrana deţinuţilor şi care a aparţinut în trecut cetăţenilor din patru comune învecinate. „Mă refer cu precădere la Penitenciarul Pelendava, care are peste 1.000 de hectare suprafaţă în patrimoniu, teren care a aparţinut comunelor Cârcea, Coşoveni, Leu şi Malu Mare. În schimb, desfiinţăm baza de pregătire pentru 3.500 de studenţi. Spunem «da» puşcăriilor şi «nu» învăţământului universitar. Probabil e mult mai eficient să ai 1.000 de hectare, pentru că e o bază foarte puternică de pregătire, în schimb, învăţământul agronomic, înfiinţat în 1947 în Craiova, este pe cale de a fi desfiinţat“, a spus Giugea. În plus, fostul prefect a arătat sâmbătă că retrocedarea Staţiunii de cercetare Şimnicu de Sus este abuzivă atâta timp cât profitul înregistrat de staţiune anul trecut a fost de 1,3 milioane de lei.

Giugea susţine că a ţinut în frâu retrocedările la staţiuni

Giugea a mai spus sâmbătă că o mare parte a drepturilor de proprietate au fost deja cumpărate de afaceriştii care au aşteptat plecarea sa din prefectură pentru a se înfrupta din „caşcavalul“ retrocedărilor de la staţiuni. Principalii vinovaţi de evenimentele de săptămâna trecută sunt, după părerea lui Giugea, directorul Direcţiei de Verificare a Legalităţii Actelor din prefectură, Eugen Marinescu, subprefectul Ionel Ciobotea şi prefectul Silviu Dumitru, care conduce Comisia Judeţeană de Aplicare a Legilor Fondului Funciar. „Suntem întru totul de acord să se aplice legile fondului funciar, dar într-un mod corect. Nu să fie aservită legea unor interese extraordinar de puternice la nivelul judeţului. Am ţinut în frâu această problemă cât am fost prefect, acum s-a dezlănţuit acest marş triumfal asupra terenurilor din jurul Craiovei. Vor apărea câmpuri de case şi hipermarketuri“, a explicat Giugea.

Dumitru: Nu am cunoştinţă că s-ar fi dat la altcuiva

În replică la acuzaţiile lansate de Nicolae Giugea, prefectul Silviu Dumitru a declarat că membrii comisiei pe care o conduce au datoria de a rezolva cererile făcute de foştii proprietari. Dumitru a mai spus că nu are cunoştinţă că în actele care stau la baza retrocedărilor făcute săptămâna trecută ar fi nereguli, însă este dispus să analizeze problema în cazul în care Giugea are ceva de semnalat. „Nu ştiu ce zice domnul Giugea şi nici nu mă interesează. Nu am cunoştinţă că s-ar fi dat altcuiva în afară de foştii proprietari. Să-mi spună unde s-a greşit şi eu corectez, dar noi facem retrocedări conform legii, iar dacă nu le facem, ne întoarcem acum 18 ani. Cât despre terenurile de la penitenciare, am făcut adresă să le luăm şi pe acelea, şi pe cele de la unităţile militare“, a spus prefectul Silviu Dumitru.

Reamintim faptul că săptămâna trecută Comisia Judeţeană de Aplicare a Legilor Fondului Funciar a retrocedat peste 847 de hectare de la Staţiunea didactică Banu Mărăcine, aflată în administrarea Universităţii din Craiova, în condiţiile în care conducerea instituţiei de învăţământ susţine că staţiunea mai avea în administrare doar 670 de hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII