10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvocaţii studiază dosarele înghesuiţi ca la pomană

Avocaţii studiază dosarele înghesuiţi ca la pomană

Sălile de studiu de la instanţele doljene sunt dotate necorespunzător. Ministerul ar fi promis 12 milioane de euro pentru construirea unui nou palat de justiţie, însă banii întârzie să vină.

 

Avocaţii doljeni sunt exasperaţi de condiţiile în care sunt nevoiţi să studieze dosarele aflate pe rolul instanţelor. Zilele trecute, am primit la redacţie o sesizare în legătură cu „dotările“ de care dispun spaţiile puse la dispoziţia avocaţilor şi cetăţenilor de Tribunalul Dolj, Judecătoria Craiova şi Curtea de Apel Craiova. Cea mai jenantă situaţie o putem întâlni la Tribunalul Dolj, care funcţionează în fosta casă Glogoveanu, declarată monument istoric.

„Sala în care se studiază dosarele preluate din arhiva unităţii este o încăpere de doi pe trei metri, fără uşă la intrare, fără încălzire, cu două băncuţe jerpelite şi murdare, o singură masă (ocupată, de altfel, cu alte dosare), unde se înghesuie dimineaţa 30-40 de persoane, pentru a studia dosarele în care sunt implicate, fără apă curentă rece şi caldă, fără lumină suficientă, fără grup sanitar. Încăperea neavând uşă, mai mulţi câini maidanezi dorm liniştiţi în această cameră, la picioarele celor care studiază dosarele, fără a fi deparazitaţi“, a spus avocatul Constantin Protopopescu.

Într-adevăr, de cum intri la arhivă, te întâmpină doi maidanezi care te roagă parcă să le dai ceva de mâncare. În camera de studiu al dosarelor, abia se poate respira. Cine apucă un loc pe bancă este un fericit. Restul trebuie să studieze din picioare. Tabloul este completat de uşa care dă la una din instanţe, ruptă şi lipită cu scotch.

„Întreg spaţiul în care funcţionează acum tribunalul este impropriu. Există un proiect pentru construirea unui palat al justiţiei, în care să funcţioneze Tribunalul şi Curtea de Apel. Întrucât actuala clădire este monument istoric, noul sediu va fi construit în spatele tribunalului“, a declarat Laurenţiu Anghel, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dolj.

Banii se lasă aşteptaţi

Semnatarul sesizării relatează alt episod, tragicomic: „În urmă cu aproximativ un an, un cetăţean nu a mai rezistat şi, în lipsa unui grup sanitar, s-a scăpat pe el, făcându-şi necesităţile pe holul tribunalului, murdărind cu materii fecale holul şi pereţii instituţiei“.

Reprezentanţii avocaţilor doljeni spun că au sesizat situaţia sălilor de studiu de mulţi ani, fără nici un rezultat.

„Spaţiile puse la dispoziţie sunt insuficiente şi insalubre. Suntem 500 de avocaţi în Dolj, plus celelalte persoane care vor să studieze dosarele. În condiţiile actuale, nu încap decât maximum zece oameni în aceste încăperi. Instituţiile spun că nu au spaţii suficiente. Noi am făcut sesizări verbale şi scrise inclusiv la minister, însă nu s-a rezolvat nimic. Am înţeles că există un proiect pentru un nou sediu, însă acest proiect este o incertitudine“, a declarat Sorin Ionescu, prodecan al Baroului Dolj.

Reprezentanţii Curţii de Apel Craiova (care este ordonatorul de credite) spun că, în principiu, proiectul unui palat de justiţie este aprobat. Banii însă întârzie. „S-a făcut un referat, prin care urma să se repartizeze 12 milioane de euro pentru construirea unui palat de justiţie de la Craiova. Banii ar proveni dintr-un împrumut făcut de stat la Banca Mondială. Din păcate, în bugetul pe 2008 nu figurează această investiţie. Şi aşa am primit mai puţini bani decât ne aşteptam. Dacă nu se face o rectificare, nu ne vor ajunge banii“, a declarat judecătorul Aurel Ilie, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS