24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalACETI se reorganizează

ACETI se reorganizează

OLT. Consiliul de Administraţie al societăţii ACETI SA a hotărât, la mijlocul săptămânii trecute, disponibilizarea a 14 salariaţi din cei 127 câţi mai numără societatea. Motivul îl constituie schimbarea profilului de activitate, din prestări servicii în construcţii, astfel că instalatorii şi o parte din personalul TESA nu îşi mai găsesc locul în firmă. Responsabilii societăţii caută, în schimb, fierari betonişti şi dulgheri, având în vedere lucrările deja câştigate la licitaţii în judeţ şi în ţară.

Adresele privind concedierea colectivă au fost trimise deja către Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare în Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Sindicatul Prest Serv din cadrul societăţii.

Liderul sindicatului, Alexandru Măceşanu, a declarat că cifra vehiculată iniţial era mult mai mare, 38 de persoane, dar că s-a ajuns la o soluţie de compromis. „Am încercat să găsim soluţii pentru fiecare dintre aceste persoane. Patru se pot pensiona anticipat, trei sunt navetiste şi nu ar fi putut să se adapteze noului program de lucru. Alte patru persoane şi-au găsit deja de lucru în altă parte. Avem şi patru femei, încasatoare şi contabile, pe care nu le mai putem ţine, având în vedere noul profil de activitate“, a declarat Măceşanu.

Cei 14 vor putea beneficia de şomaj, iar la plecare vor primi jumătate din salariul încasat în luna anterioară.

 

Un nou contract colectiv

 

Societatea ar mai avea nevoie, a mai spus Măceşanu, de 40 de muncitori calificaţi pentru construcţii. „Într-o primă fază ne putem descurca aşa, însă cred că până la vară vom angaja 80 de oameni“, a declarat liderul sindicatului, care la începutul anului a semnat cu conducerea un nou contract colectiv de muncă, având la bază contractul naţional la nivel de ramură.

Conform noului contract, în acest an salariaţii vor beneficia de trei măriri de salariu şi de un spor de şantier, între 10 şi 20%.

Partea mai puţin bună a schimbării profilului de activitate au testat-o chiar în acest an, când în perioada rece salariaţii au fost trimişi acasă, în concediu fără plată, pentru că nu s-a putut lucra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS