17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProcesul lui Manţog şi Vulpe, amânat a şaptea oară

Procesul lui Manţog şi Vulpe, amânat a şaptea oară


GORJ. Procesul penal în care sunt judecaţi liderul PD-L Gorj, Ionel Manţog, şi fostul director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), Ion Vulpe, se desfăşoară la Tribunalul Sibiu, după ce a fost strămutat de la Tribunalul Gorj. Cauza a fost reluată săptămâna trecută, pe 30 ianuarie, după ce fusese suspendat pe o perioadă de şase luni. Instanţa de judecată a decis să amâne din nou procesul pentru 19 februarie, când este programată audierea celor doi inculpaţi. Manţog şi Vulpe vor răspunde întrebărilor instanţei de judecată, în cazul în care nu vor găsi altă stratagemă pentru a amâna din nou procesul. În acest proces, părţile vătămate sunt Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni şi SNLO, care au construit vile de strămutaţi celor doi foşti mahări din minerit.

Ionel Manţog a spus că procesele nu s-au amânat din cauza lui, pentru că a fost prezent la toate termenele, în afară de cazul când nu a putut ajunge din motive medicale. Acesta a mai spus că şi alte persoane importante din Gorj şi-au construit vile în acelaşi mod. El chiar a avertizat jurnaliştii să nu mai scormonească acest subiect întrucât ar putea avea de suferit foarte multe persoane.

 

Toate procesele au fost amânate

 

Ionel Manţog şi Ion Vulpe au fost trimişi în judecată în 2006 de procurorii anticorupţie, pentru fapte asimilabile celor de corupţie. Acuzaţia principală constă în faptul că ei s-au folosit de informaţii clasificate pentru a se alege cu vile de strămutaţi de lux. Procesul a început la sfârşitul anului 2006. Au urmat şase termene, care s-au amânat din diverse motive. Pe 21 iunie 2007, procesul a fost suspendat în urma acţiunii făcute de Ion Vulpe la Curtea Constituţională, care a invocat excepţia de neconstituţionalitate. Procesul aflat pe rolul Tribunalului Sibiu a fost suspendat până la soluţionarea cererii. Curtea Constituţională a judecat cauza şi a decis respingerea plângerii făcute de fostul director al SNLO. Procesul de la Tribunalul Sibiu s-a reluat după mai bine de o jumătate de an, însă s-a încheiat în acelaşi fel ca şi până acum, adică printr-o amânare.

 

Vile în locul unor
dărăpănături

 

Ion Vulpe deţine în cartierul Primăverii, situat la marginea municipiului Târgu Jiu, un adevărat palat, în timp ce Ionel Manţog are o vilă mai mică, dar cochetă. Ambele locuinţe au fost construite de societăţile din minerit şi energie, în perioada în care cei doi deţineau funcţii de conducere în cadrul SNLO. Manţog şi Vulpe au cumpărat, pe numele unor membri ai familiei, mai multe case dărăpănate şi terenuri la preţuri derizorii, în schimbul cărora s-au ales cu vile în cartierul Primăverii. Ionel Manţog nu a semnat procesul-verbal de preluare a imobiliului, motivând că nu au fost executate toate lucrările şi că nu se poate locui în casă. Acesta a declarat recent că este dispus să vândă vila la licitaţie, să oprească banii cheltuiţi şi restul sumei să o doneze unor familii cu probleme sociale.

 

Ion Călinoiu a scăpat

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a fost şi el cercetat de procurori pentru că s-a ales cu vilă de strămutat de lux în cartierul Primăverii, în care şi locuieşte. Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dat soluţie de NUP în dosarul preşedintelui CJ Gorj şi vicepreşedintelui PSD Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU