13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPD-L depune moţiunea, Olteanu le-o restituie

PD-L depune moţiunea, Olteanu le-o restituie

PD-L cere convocarea unei şedinţe a Camerei mâine, pentru depunerea moţiunii în plen.

 

PD-L a depus ieri-dimineaţă la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă „Anulaţi taxa de primă înmatriculare“ care cere anularea taxei şi restituirea banilor celor care au plătit-o, fără procese în instanţă. Câteva minute mai târziu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a restituit grupului parlamentar PD-L moţiunea simplă, motivând că trebuie depusă în plen, şi nu la Registratură. „Am primit moţiunea simplă «Anulaţi taxa de primă înmatriculare» din partea colegilor de la PD-L. Am constatat că aceasta a fost depusă cu încălcarea Regulamentului şi, ca atare, am decis să o restitui grupului PD-L“, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. „Am transmis grupului PD-L toate acele prevederi legale pe care constat că nu le cunosc, astfel încât să depună legal o moţiune în parlament“, a mai afirmat Olteanu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai adresat partidului parlamentar PD-L rugămintea ca scrisorea de înaintare ce însoţeşte textul moţiunii să fie semnată de liderul grupului sau de un înlocuitor al acestuia. Înaintarea unei scrisori nesemnate prezintă riscul de a se fi folosit antetul partidului în mod abuziv şi nelegitim.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a încălcat Regulamentul

Viceliderul grupului PD-L, deputatul Daniel Buda, a declarat ieri pentru Mediafax, că moţiunea simplă se depune la Registratură şi doar se anunţă în plen. „Cel care a încălcat Regulamentul de data aceasta a fost Bogdan Olteanu, pentru că moţiunea trebuie depusă, pentru a intra într-un circuit al documentelor interne în parlament, apoi se anunţă în plen“, a precizat Daniel Buda.

Câteva ore mai târziu

Grupul parlamentar al PD-L din Camera Deputaţilor va solicita, în Biroul Permanent convocarea unei şedinţe a Camerei, mâine, pentru îndeplinirea formalităţilor privind depunerea moţiunii simple privind taxa auto, a declarat ieri liderul deputaţilor democrat-liberali, Cristian Rădulescu.

PD-L: Guvernul Tăriceanu cheltuieşte banul public

„Moţiunea solicită anularea acestei taxe. A doua solicitare este returnarea banilor către cetăţenii români, bani care au fost luaţi cu japca de statul român. Dorim returnarea taxei până la sfârşitul acestui an prin proceduri administrative, fără obligaţia de a merge în instanţă. La fel de uşor cum au luat banii, la fel de uşor să-i returneze“, a declarat deputatul PDL Graţiela Iordache. „Suntem determinaţi la acest demers de impactul social generat de această exorbitantă «taxă de primă înmatriculare» şi de riscul ca România să piardă în faţa Curţii Europene de Justiţie din cauza caracterului ilegal, discriminatoriu şi neeuropean al respectivei taxe“, se arată în preambulul moţiunii.

„Noua propunere are în continuare un caracter fiscal, având un cuantum care depăşeşte puterea de cumpărare a cetăţeanului român obişnuit“, se arată în textul moţiunii.

„Taxa auto este expresia modului ineficient în care Guvernul Tăriceanu II cheltuieşte banul public, al risipei şi lipsei de coerenţă economică în consumul resurselor României“, se arată în finalul documentului.

Textul moţiunii „Anulaţi taxa de primă înmatriculare“ a fost semnat de 69 de deputaţi.

Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că „moţiunile simple se depun la preşedintele Camerei în cursul şedinţelor publice“. Potrivit aceleiaşi surse, după primirea moţiunii, preşedintele Camerei o comunică de îndată guvernului şi o aduce la cunoştinţă Camerei, după care dispune afişarea ei la sediul Camerei Deputaţilor. Data dezbaterii moţiunii simple, care nu poate depăşi şase zile de la înregistrarea acesteia, este stabilită de preşedintele Camerei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII