8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSubvenţia la hectar

Subvenţia la hectar

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură anunţa săptămâna trecută, printr-un comunicat, iminenta reducere a subvenţiei europene pe hectar. Oficialii motivau acest lucru prin depăşirea suprafeţei eligibile negociate de România la Bruxelles. Oficialii declară că fermierii îşi vor încasa subvenţia integral.

România a transmis săptămâna trecută Comisiei Europene datele preliminare privind suprafaţa eligibilă pentru plata subvenţiei la hectar, respectiv 8.952.830 de hectare. Suprafaţa de referinţă declarată de România, la încheierea negocierilor de aderare, este de 8.716.370 ha. De la ultima raportare, suprafaţa eligibilă pentru plată s-a diminuat încontinuu şi se aşteaptă ca la final ea să fie aproximativ egală cu suprafaţa negociată.

Dacă şi după ultimele determinări suprafaţa eligibilă nu va coincide cu cea negociată sau va fi mare, Comisia europeană va decide aplicarea unui coeficient de reducere unic pentru toţi beneficiarii de subvenţie.

Alocaţia financiară pentru plăţi directe pentru suprafaţa aferentă anului 2007 este de 440.635.000 de euro, se precizează în comunicatul de presă al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

 

APIA a speriat fermierii români

 

În ceea ce priveşte rata de eroare referitoare la supradeclarea parcelelor, în România, aceasta este cu mult peste media europeană, respectiv peste 15%, faţă de 2%, în Uniunea Europeană. Directorul general APIA, Dan Gherghelaş, a spus că „misiunea de audit s-a declarat îngrijorată de această rată ridicată“. Specialiştii APIA au declarat că supradeclararea parcelelor a fost generată în principal de identificarea greşită de către fermieri a parcelelor, de suprafaţa din actul de proprietate diferită de suprafaţa reală, de depunerea mai multor cereri de plată pentru o singură parcelă, precum şi de cazurile de proprietate în litigiu. Până în prezent, nu s-a semnalat nici o intenţie de fraudă. Mai mulţi fermieri din Dolj, speriaţi de declaraţiile şefului APIA, Dan Gherghelaş, ne-au sunat la redacţie, întrebând de cuantumul subvenţiei la hectar.

 

Cuantumul subvenţiei nu se modifică

 

Secretarul de stat din ministerul agriculturii şi dezvoltării rurale, Gheorghe Albu, a precizat că nu se va modifica subvenţia pe hectar, indiferent de diminuarea subvenţiei directe primite de la Uniunea Europeană.

„Anul trecut, pe 19 decembrie, guvernul a adoptat o hotărâre prin care subvenţia maximă pe hectar este până la 47 de euro în condiţiile în care pentru 2007 s-a hotărât, deocamdată, să se aloce 30 de euro. Nivelul maxim al subvenţiei europene este de 50,5 euro/ha. Chiar dacă din cei 50,5 euro/ha se va scădea o sumă pentru supradeclarări, ea va fi compensată cu alta egală din subvenţia maximă stabilită de guvern. Aşa că fermierii trebuie să stea liniştiţi. Pe ei nu-i va afecta diminuarea subvenţiei primite de la UE pentru că-şi vor încasa integral subvenţia, adică aproximativ 80 de euro pe hectar“, a declarat, pentru Gazeta de Sud, secretarul de stat Gheorghe Albu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS