16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSarkozy, la Bucureşti

Sarkozy, la Bucureşti

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, vine la Bucureşti pentru semnarea unui parteneriat strategic între România şi Franţa, document care va pune în evidenţă o serie de obiective politice ce vor orienta cooperarea bilaterală din următorii ani.

Programul din timpul vizitei oficialului francez include o serie de convorbiri oficiale la nivel înalt, urmate de o conferinţă de presă comună a celor doi şefi de stat. În cadrul convorbirilor va fi analizat stadiul cooperării bilaterale, sub aspect politic, economic şi cultural şi vor fi examinate poziţiile promovate de cele două state faţă de chestiuni de interes comun în plan european şi internaţional, informează Administraţia prezidenţială.

Potrivit sursei citate, documentul care va fi semnat va pune în evidenţă o serie de obiective politice care vor orienta cooperarea bilaterală în următorii ani, sprijinind în acelaşi timp procesele de modernizare a României şi de consolidare a capacităţii de a acţiona ca membru al Uniunii Europene. Parteneriatul strategic este stabilit pe o perioadă de cinci ani, urmând ca valabilitatea sa să fie extinsă cu perioade succesive de cinci ani, precizează preşedinţia română.

Primul document semnat de Franţa cu un stat est-european

O componentă centrală a dialogului politic la nivel înalt o va constitui discutarea obiectivelor pe care Franţa şi le propune pe durata exercitării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, în cel de-al doilea semestru al anului curent, precum şi a unor teme aflate şi pe agenda reuniunii la nivel înalt a NATO de la Bucureşti, din luna aprilie, relatează AFP, preluată de Mediafax.

Potrivit sursei citate, este primul „parteneriat strategic“ pe care Franţa îl încheie cu o ţară din Europa de Est. Această vizită de câteva ore la Bucureşti se înscrie în cadrul unui turneu în capitalele europene înainte de preluarea Preşedinţiei UE de către Franţa, în a doua jumătate a lui 2008.

Nu va fi nici un acord comercial

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, nu va semna nici un acord comercial cu România în cadrul vizitei sale la Bucureşti, având în vedere acuzaţiile aduse României în trecut, din cauza corupţiei, a anunţat o sursă din cadrul preşedinţiei franceze. „Numeroase critici au fost adresate în trecut României din cauza nivelului său de corupţie. Ar fi mai bine pentru noi să disociem această vizită, dominată de semnarea unui parteneriat strategic, de orice acord comercial“, a declarat o sursă din cadrul preşedinţiei franceze.

Potrivit preşedinţiei franceze, acest „parteneriat strategic“ se împarte în cinci teme: dialogul politic, relaţiile economice, cooperarea ştiinţifică şi culturală, libera circulaţie a persoanelor, apărare şi securitate.

În agenda preşedintelui francez, din timpul vizitei la Bucureşti, se numără două întrevederi, una cu preşedintele Traian Băsescu, iar în cursul după-amiezei, una cu premierul Călin Popescu Tăriceanu. Sarkozy va susţine apoi un discurs în faţa membrilor celor două Camere ale parlamentului.

Acest discurs va fi urmat de dezbateri şi de votul privind ratificarea, în parlamentul român, a Tratatului european de la Lisabona, modalitate de a „marca importanţa evenimentului şi de a mulţumi Franţei pentru susţinerea acordată intrării României în UE, la 1 ianuarie 2007“, a declarat Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor. Alt subiect pe agenda discuţiilor este lupta împotriva imigraţiei ilegale.

Vor fi, de asemenea, abordate şi o serie de probleme internaţionale: Kosovo (România este încă reticentă în privinţa independenţei provinciei), Darfur, Afganistan, Irak.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU